Skype pod nadzorom ameriške agencije za nacionalno varnost?

Ameriška agencija za nacionalno varnost NSA naj bi imela po poročanju časopisne hiše Guardian možnost nadzora zvočne in video komunikacije preko programa Skype. Vohunska agencija naj bi možnost popolnega nadzora komunikacije uporabnikov pridobila julija lani, navaja spletni portal Računalniške novice.

Britanska časopisna hiša Guardian je pred kratkim razkrila, da naj bi imela agencija NSA (National Security Agency) možnost spremljanja tako glasovnih kot video klicev vseh uporabnikov priljubljenega programa za brezplačno spletno komuniciranje ter cenejše pogovore v stacionarna in mobilna omrežja Skype. Vohunska agencija naj bi možnost popolnega nadzora komunikacije uporabnikov pridobila julija lani, pred tem pa naj bi agenti nadzorovali le zvočne pogovore. Britanska časopisna hiša Guardian zatrjuje, da je mogoče danes komunikacijo preko programa Skype nadzirati na enak način kot običajne telefonske klice.

Ponudnik priljubljene storitve Skype zatrjuje, da NSA njihovim uporabnikom ne more prisluškovati, saj je storitev grajena na osnovi porazdeljene zgradbe, komunikacija pa je šifrirana z uporabo varnega algoritma. Ker pa je Skype v lasti podjetja Microsoft, ki je pred kratkim »priznalo«, da je agentom ameriške agencije za nacionalno varnost NSA omogočilo obhod njihovega šifrirnega sistema BitLocker v operacijskem sistemu Windows, je povsem možno, da imajo agenti dostop tudi do storitev podjetja Skype.

Če si hočete zagotoviti zasebnost pri spletnem komuniciranju, Računalniške novice priporočajo, da priljubljeno storitev Skype nadomestite z odprtokodno rešitvijo. Tu lahko izbirate med rešitvami, kot so UberConference, ooVoo, VSee, Jitsi in Ekiga.

Vir in foto: Računalniške novice, 17.7.2013, Safe.si, 24.7.2013