Slovenski geografi uspešni v Kjotu

Na beneško letališče so se vrnili slovenski dijaki, ki so sodelovali na 10. geografski olimpijadi.  V japonskem  Kjotu se je zbralo 140 najboljših mladih geografov  s  35 državnih tekmovanj. Državna tekmovanja imajo različno tradicijo, vlogo, pomen in namen – ponekod so ključna vstopnica za fakulteto, drugod zabavno druženje. Zato so bili dijaki za olimpijado različno motivirani, usposobljeni in  pripravljeni.

Naši dijaki, ki sta jih spremljala Bernarda Božnar, Biotehniški center Naklo,in Danijel Lilek, Zavod RS za šolstvoo državo,so se odlično odrezali. Medalje prejme približno četrtina nastopajočih: Petra Kern, Biotehniški center Naklo, Vida Štrancar, Škofijska klasična gimnazija Ljubljana inDorotea Gašpar, Gimnazija Murska Sobota, so se okitile z bronasto kolajno, Miha Nahtigal, Šolski center Postojna,je prejel diplomo. Vida Štrancar je bila najboljša med vsemi v terenskem delu tekmovanja. Najbolj smiselno in utemeljeno je dokazala odnose v pokrajini ter njihove geografske posledice za okolico Kjota .Žal ji je malce zmanjkalo pri večpredstavnostnem testu, ki je druga disciplina geografskega troboja, in pri pisnem testu, da bi se okitila s srebrom. Tradicionalno pa je bila slovenska ekipa ena od dejavnejših v družabnih dogodkih, ki potekajo v spremljevalnem delu tekmovanja. Med drugim se je predstavila tudi s slovensko narodno nošo. 

Prihodnje leto bo olimpijada v Krakovu, zato slovenski organizatorji državnega tekmovanja upajo, da bo manj težav z zagotavljanjem denarja, čeprav je prijavnina za tekmovalce in oba spremljevalca, ki na tekmovanju vrednotita izdelke tekmovalcev, 2000 evrov.

Več o olimpijadi na http://japan-igeo.com/english/