Zaščita računalnika

Vaš domači računalnik predstavlja privlačno tarčo za ljudi, ki vdirajo v tuje računalnike. To dejstvo postaja vedno bolj aktualno z večjo razširjenostjo širokopasovnega dostopa do interneta (recimo preko kabelskih omrežij ali z ADSL tehnologijo). Vdiralci lahko želijo priti do vašega sistema zaradi kraje podatkov, skrivanja svojih sledov ali uporabo vašega sistema za napade na druge sisteme na omrežju.

Vdiralci lahko uporabijo različne načine, da pridobijo dostop do vašega računalnika. Pošljejo vam lahko recimo elektronsko pošto, ki ima pripet virus ali trojanskega konja. Ko se ta naseli na vašem računalniku, omogoča vdiralcu neomejen dostop do vašega sistema. Vdiralec pa lahko tudi izkoristi določeno ranljivost operacijskega sistema ali programa, preko katere lahko podtakne v izvajanje svoj program.

Vsem vdiralcem ni treba lastnoročno razvijati orodij za vdiranje, saj jih je večina dostopna na internetu. Tako vdiralec dostikrat sploh ne razume metode vdora, a to nevarnosti ne zmanjša, temveč kvečjemu poveča, saj lahko vdirajo tudi tisti, ki sicer nimajo zadostnega strokovnega znanja, da bi lahko sami napisali ustrezna orodja.

Več o zaščiti, korakih zaščite in programih pa na strani SI-CERT-a.

Foto Stuart Miles, freedigitalphotos.net

Objavil/-a: Si-cert
Ocena:
1 Zvezdica2 Zvezdici3 Zvezdice4 Zvezdice5 Zvezdic (No Ratings Yet)
Loading...