Posvet E-zlorabe otrok: omejimo jih lahko z dobro zakonodajo in sodelovanjem

V veliki dvorani Fakultete za družbene vede je 25. septembra že tretje leto zapored potekal posvet na temo zlorab otrok na internetu. Letošnja rdeča nit posveta je bila obravnava razsežnosti pojava zlorab otrok na spletu in iskanje poti za učinkovito ukrepanje.

Organizatorji posveta, prijavna točka Spletno oko, Center za varnejši internet Slovenija, Uprava kriminalistične policije GPU in Združenje za informatiko in telekomunikacije pri GZS, so letos zabeležili rekordno število udeleženih. Posveta se je namreč udeležilo preko 200 predstavnikov policije, tožilstev, sodišč, socialnih služb, nevladnih organizacij, šolstva in industrije. Posvet so odprli dr. Vasja Vehovar, vodja Centra za varnejši internet Slovenija, Marjan Fank, direktor Uprave kriminalistične policije Generalne policijske uprave in častni govorec minister za izobraževanje, znanost in šport, dr. Jernej Pikalo.

Fank je opozoril, da je področje spolnih zlorab velik družbeni problem in da so zaskrbljujoči podatki, ki kažejo, da se vsako leto v svetu na spletu pojavi več tisoč novih objav posnetkov zlorabljenih otrok. Statistika slovenske policije kaže, da je ta od leta 2007 do danes zabeležila 1726 (od tega 122 letos) kaznivih dejanj spolnih zlorab na škodo mlajših od 18 let. Od tega je 191 kaznivih dejanj po 176. členu Kazenskega zakonika (KZ-1), tj. Prikazovanje, izdelava, posest in posredovanje pornografskega gradiva. »Iluzorno bi bilo govoriti o tem, da je Slovenija imuna na to problematiko, saj številčnost primerov v zadnjih letih nakazuje, da se zagotovo srečujemo s tem. Vizija razvoja tega področja tudi ni obetajoča. Zaradi razvoja spletnih trgov se bo ta problematika v prihodnje zagotovo povečevala, seveda pa se bo na podlagi direktiv in usmeritev EU povečevala tudi pozornost teh, ki se s tem srečujemo. Vsa pozornost bo namenjena zaščiti naših najmlajših v tisti fazi, da ne bi prišlo do njihovega ogrožanja«, dodaja Fank.

Minister za izobraževanje, znanost in šport dr. Pikalo je izpostavil pomembnost celostnega pristopa pri obravnavi in reševanju primerov zlorab otrok na internetu in predvsem izobraževanje kadrov, ki se srečujejo s tovrstnimi primeri oziroma pri svojem delu prihajajo v stik z otroki. »Ministrstvo ima v tem procesu večplastno vlogo, med drugim tudi, da  prenašamo direktive, ki na tem področju nastajajo na ravni Evropske unije ter da ustvarjamo lastno zakonodajo. Samo z dobrim pravnim okvirom namreč lahko naredimo korake naprej v preprečevanju zlorab otrok na spletu«, je povedal dr. Pikalo.

Adele Desirs iz Interpola, ki že vrsto let obravnava primere zlorab otrok na internetu, je opozorila na vpliv, ki ga ima internet na razširjenost spolnih zlorab otrok. »Včasih je moral storilec fizično do prodajalca tega materiala,  danes pride do posnetkov spolnih zlorab otrok   z enim klikom. Enako velja za proizvodnjo tega materiala. Z vsakim fotoaparatom ali telefonom storilec že lahko posname fotografijo ali video, ki prikazuje zlorabe otrok. In materiala mu ni potrebno skrivati niti več na svojem računalniku, saj ima lahko vse shranjeno v oblaku«, je o razsežnosti tega pojava povedala Adele Desirs. Izpostavila je tudi dejstvo in hkrati skrb, da Slovenije ni na seznamu držav, ki sodelujejo z Interpolom pri blokiranju dostopa do vsebin, ki prikazujejo najhujše spolne zlorabe otrok. Postregla je tudi s podatkom, da je prav iz Slovenije lanskega junija na portal, ki je prikazoval hude zlorabe otrok, dostopalo 634 uporabnikov.

Spletno oko od marca 2007 sprejema prijave posnetkov spolnih zlorab otrok. V tem času so zabeležili preko 3700 prijav posnetkov domnevnih spolnih zlorab otrok, od tega so jih tretjino ocenili kot domnevno nezakonite in jih kot take posredovali na policijo. Večina posnetkov domnevnih spolnih zlorab otrok, ki so jih poslali na policijo, se je nahajala na tujih strežnikih, in sicer v Združenih državah Amerike, na Nizozemskem, v Ukrajini, Rusiji in v ostalih državah. 53 primerov, ki so jih poslali na policijo, pa se je nahajalo na slovenskih strežnikih. Trend prijav posnetkov spolnih zlorab otrok na Spletno oko narašča.

V okviru posveta je nastal tudi dokumentarni video, ki si ga lahko ogledate na spletni strani Safe.si:

Vir: Safe.si, 26.9.2013

Objavil/-a: Safe.si
Ocena:
1 Zvezdica2 Zvezdici3 Zvezdice4 Zvezdice5 Zvezdic (No Ratings Yet)
Loading...