Igrajmo se umetnost

Na Zavodu RS za šolstvo so odprli razstavo  likovnih izdelkov učencev OŠ Antona Janše iz Radovljice z naslovom  »IGRAJMO SE UMETNOST«. Na hodnikih in stopniščih obiskovalce pozdravlja petnajstletni izbor likovnih delavnic, na katerem so učenci občin Radovljica, Bled, Bohinj in Gorje ter otroci s posebnimi potrebami iz gorenjskih osnovnih šol s prilagojenim programom poslikavali panjske končnice.  Drugi del razstave prikazuje scenske izdelke, ki so na šoli nastali za javne prireditve, razstave, glasbene nastope in ob dramskih uprizoritvah.  Tretji del razstavljenih umetnin so izdelki v različnih tehnikah in materialih:  glina, papir, blago, baker, les, mozaiki, grafike, risbe in slike. Del jih je tudi iz odpadnimi materialov. Razstavo je pripravila likovna pedagoginja Tadeja Peternel, prejemnica posebnega priznanja občine Radovljica, ki daje dušo in obliko zunanji podobi šole. Razstavo si je možno ogledati do konca marca 2014.

Gregor Mohorčič, direktor Zavod Republike Slovenije za šolstvo, je v svečanem nagovoru pozdravil obiskovalce in se zahvalil nastopajočim in razstavljavcem. Jelena Horvat, ravnateljica Osnovne šole Antona Janše, je predstavila bogato umetniško dejavnost šole in njenih predanih učiteljev. Natalija F. Kocjančič, pedagoška svetovalka za likovno vzgojo na ZRSŠ, je poudarila pomen likovne dejavnosti za učenčeve spoznavne procese, razmišljanje in odnos do sebe, okolja in družbe.

V kulturnem programu so se zvrstili glasbeni nastop otrok. Učenci radovljiške šole spoznavajo glasbeni svet po Willemsovih pedagoških načelih, ki so usmerjena v razvoj otrokovega zaznavanja glasbe, razvijanje glasbene čutnosti in upoštevajo razvojne poti od dejavnega doživljanja do čustvenega občutenja. Strokovno jih podpira glasbena pedagoginja Alenka Černigoj, ki v šolo vnaša veselje do kakovostne glasbe.