SI-CERT opozarja na lažna sporočila, ki zavedejo uporabnika, da si naloži virus

Na nacionalnem centru za odzivanje na omrežne incidente SI-CERT so v zadnjih dneh prejeli že 12 prijav uporabnikov glede sumljivih elektronskih sporočil, ki naj bi jih poslalo podjetje Telekom Deutschland.

Sporočil seveda ne pošilja omenjeno podjetje, gre za poskus prevare, ko napadalec želi, da z nepremišljenim klikanjem uporabnik enostavno sam sebi naloži virus. Posledica okužbe je lahko kraja gesel in na koncu morda celo finančno oškodovanje.

V elektronskih sporočilih, ki prav gotovo pritegnejo pozornost prejemnika, se nahaja povezava, na kateri naj bi se nahajal račun. Vendar povezava vodi do ZIP arhiva, v kateri je izvršljiva datoteka – virus.

Ker do okužbe računalnika lahko pripelje že nekaj radovednih klikov z miško, na SI-CERT svetujejo, da vedno preverite identiteto pošiljatelja sporočila in kam vodijo povezave v elektronskem sporočilu. To enostavno storite tako, da se z miško brez klikanja zaustavite na povezavi in pokazal se vam bo pravi spletni naslov.  Za več napotkov o varni rabi interneta se lahko obrnete na portal odzivnega centra Varni na internetu (www.varninainternetu.si).


Povezava:
Virus pod pretvezo računa (SI-CERT)

Več tudi v prilogi.

Related Files