Kako tvita šolski minister

Twitter je dinamično družabno omrežje, ki v nekaterih elementih prerašča v družbeno , in ga je možno uporabiti tudi pri pouku.  Primernost za informiranje, propagando in učenje so spoznali  tako učitelji in vzgojitelji kot vrtci, šole in dijaški domovi. V marsikateri državi je zgled za šolsko rabo nekega orodja tudi šolsko ministrstvo ali minister. Zato je zanimivo pogledati, kakšna je slovenska izkušnja.

V Sloveniji ne tvita ministrstvo, ampak v ministrovem imenu ekipa sodelavcev; ministrovi tviti so označeni z JP. Ime tvitnega računa je Dr. Jernej Pikalo in naslov @MinisterIZS. V povprečju je lani tvitnil poldrugikrat na dan; od novega leta do začetka olimpijskih iger sedeminsedemdesetkrat. Ker je politik, zadolžen za izobraževanje, znanost in šport, pregled tvitov po teh skupinah kaže, da je 33 tvitov s področja izobraževanja, 12 znanosti, 17 športa in 15 politike. Večina tvitov je informativno-propagandnih in kažejo fotografijo ministra na kateri od ministrskih dejavnosti, peščica jih je zanikalnih, pojasnilnih oz. odgôvornih; v polemični biljard minister oz. njegova skupina ne stopa.

Ministrov račun  je imel na začetku februarja 1000 sledilcev, sledil pa je sto štirim. Med sledilci je največ posameznikov; pogosti sledilci so tudi šole, kar je skoraj v obratnem sorazmerju s tistimi, ki jim ministrov račun sledi: 25 politikom, 6 nevladnim organizacijam, 50 novinarjem, 3 šolam, 1 športni organizaciji, 1 znanstveni organizaciji in 18 posameznikom, med katerimi so v večini učitelji.

IMG_1688