Poročilo o omrežni varnosti za leto 2013

V okviru nacionalnega centra SI-CERT in programa ozaveščanja Varni na internetu smo pripravili poročilo o omrežni varnosti za leto 2013, v katerem smo zbrali najodmevnejše dogodke preteklega leta s področja omrežnih incidentov. V statistiki smo ponovno zabeležili rast, največ dela pa je terjala analiza virusov in trojancev, ki so imeli zelo jasen cilj – dobiček.

Preteklo leto je sicer zaznamoval Edward Snowden, ki je prikazal neslutene razsežnosti programov ameriške obveščevalne službe NSA, pa vendar je precej pozornosti medijev in tudi tuje strokovne javnosti pritegnila aretacija slovenske kriminalne združbe, ki je prek spletnega bančništva slovenskim podjetjem skušala ukrasti 2 milijona evrov. Marca 2013 je kriminalistična policija, ob sodelovanju SI-CERT in Urada za preprečevanja denarja, uspešno preiskala vdore v e-bančne račune, ki so bili posledica kombinacije okužbe s trojanskim konjem in tehnik socialnega inženiringa.

Domači uporabniki so na drugi strani bili še najbolj izpostavljeni izsiljevalskim računalniškim virusom, ki zaklenejo računalnik in nato zahtevajo odkupnino. Tak primer je virus Ukash, ki od uporabnika zahteva plačilo globe 100 evrov pod pretvezo nelegalnega prenosa avtorsko zaščitenih vsebin. V lanskem letu je SI-CERT obravnaval kar 300 primerov okužb z izsiljevalskim virusom in kljub temu, daje bilo virus precej enostavno odstraniti, je nekaj žrtev odkupnino plačalo.

naslovnica_porocilo_2013

Več informacij smo pripravili v obvestilu za javnost, podrobno statistiko incidentov najdete v priloženem poročilu.