Slovensko kemijsko znanje in svetla prihodnost – zlato, srebro in bron iz Amerike slovenskim dijakom

Slovenski dijaki, ki so v letošnjem letu opravljali raziskovalne naloge na Kemijskem inštitutu, so se na Olimpijadi mladih raziskovalcev GENUIS 2014  uvrstili v svetovni vrh. Osvojili so zlato, srebrno in bronasto odličje. Dogodek, kjer so tekmovalci z vsega sveta tekmovali tudi v kategoriji znanost, je potekal v Združenih državah Amerike, v zvezni državi New York.

Aleš Zupančič (Gimnazija Novo mesto, mentorica Marija Kočar) in Jaka Šikonja (Gimnazija Črnomelj, mentorica Meta Šavli), ki sta raziskovalno delo v Laboratoriju za okoljske vede in inženirstvo opravljala pod mentorstvom dr. Albina Pintarja, dr. Boštjana Erjavca in dr. Gasan Osojnika, sta na olimpijadi ubranila zlato odličje za projekt z naslovom: “The possibility of producing hydrogen from biodegradable waste”. V svojem delu sta s pomočjo bakterij iz biološko razgradljivih odpadkov pridobila plinsko zmes vodika in ogljikovega dioksida, ki sta jo nadalje uspešno uporabila za pridobivanje elektrike pri sobni temperaturi s pomočjo gorivnih celic. Dijaka sta izdelala tudi poslovni del naloge, kjer sta dokazala dobičkonosnost raziskovalne dejavnosti.

Urša Pirc in Maja Vidmar (Gimnazija Vič, mentorica Alenka Mozer), ki sta raziskovalno delo v Laboratoriju za polimerno kemijo in tehnologijo Kemijskega inštituta opravljali pod mentorstvom dr. Andreja Kržana, sta prejeli srebrni medalji za projekt z naslovom: “Microplastics in Washing Machine Wastewater”.Na olimpijadi sta bronasto priznanje prejela še Maksimiljan Adamek in Domen Lenarčič z Gimnazije Vič. Dejstvo, da noben član slovenske ekipe domov ni odšel praznih rok, je dokaz, da ima slovensko kemijsko raziskovanje svetlo prihodnost.

Prof.dr. Janko Jamnik, direktor Kemijskega inštituta je ob tej priložnosti izjavil: »Ponosni smo, da je Kemijski inštitut sodeloval tudi pri tem projektu, kar še enkrat potrdi dejstvo, da skupaj z našimi odličnimi raziskovalci ustvarjamo inštitut kot odprt prostor za znanost in vrhunsko mentorstvo, ki podpora radovednost in vedoželjnost mladih ljudi – naših bodočih sodelavcev.«

Vir: http://www.ki.si/novice/single-prikaz/novice/novica/zlato-srebro-in-bron-slovenskim-dijakom-na-state-university-of-new-york

Zlata nagrajenca (od leve proti desni): Jaka Šikonja, Aleš Zupančič.
Na fotografiji (od leve proti desni): Jaka Šikonja (GČ), Aleš Zupančič (GNM), Urša Pirc (GV), Maja Vidmar (GV), Domen Lenarčič (GV), Maksimilijan Adamek (GV).

Objavil/-a:
Ocena:
1 Zvezdica2 Zvezdici3 Zvezdice4 Zvezdice5 Zvezdic (No Ratings Yet)
Loading...