Študijska srečanja srednješolskih geografov

Zavod RS za šolstvo je uspel pred začetkom šolskega leta pripraviti študijska srečanja za srednješolske učitelje. V Slovenski Bistrici in Postojni sta potekali gimnazijski za geografe. Osrednjo strokovno-geografsko temo o pionirskih rastlinskih vrstah, ki se pojavljajo na golih terenih, in o invazivnih rastlinah je predstavila Valentina Brečko Grubar z Univerze na Primorskem.
V pedagoško-strokovnem delu sta Anton Polšak in Igor Lipovšek spregovorila o spremljavi gimnazijskega pouka, razmerju med splošnim in geografskim znanjem v učnih načrtih, znanju, ki naj bi ga od osnovnošolskega pouka imeli dijaki-prvošolci; povabila sta k branju strokovne literature, ki je je vse več na spletu, in na učiteljske seminarje.
V dinamični razpravi so učitelji spraševali o možnostih za didaktično rabo slišanega, opozorili na administrativne pritiske na šolstvo in mehanicističnem pogledu nanj, zadrege z maturo in pripravami dijakov nanjo, Razmišljali so tudi, kako v pouk vključiti obisk in ponudbo Triglavskega narodnega parka in akcije za obeleževanje visokih voda, ki jo je poleti sprožila Zveza geografov Slovenije. V Slovenski Bistrici so polemično spregovorili tudi o položaju in mestu geografije v gimnazijskem predmetniku

Pripravil: Igor Lipovšek

Objavil/-a:
Ocena:
1 Zvezdica2 Zvezdici3 Zvezdice4 Zvezdice5 Zvezdic (5 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...