Cerkev slovenskega jezika

V Narodni in univerzitetni knjižnici bo od 4. septembra do 4. oktobra 2014 na ogled pomembna razstava z naslovom Cerkev slovenskega jezika. Knjižnica jo pripravlja v počastitev 450. obletnice izida Trubarjeve Cerkovne ordninge. Na razstavi bo na ogled izvod tega dela, ki je bil oktobra lani nepričakovano odkrit v Mestnem arhivu v Memmingenu v Nemčiji.

Poleg Trubarjevega dela, ki ga je za potrebe razstave ob posredovanju Ministrstva za kulturo RS posodil Mestni arhiv iz Memmingena, bodo razstavljeni še cerkveni in šolski redi iz zbirk NUK in Arhiva RS ter  arhivski dokumenti o prepovedi in uničenju knjige.

Na plakatih bosta  z različnih vidikov osvetljena vsebina in pomen knjige, ki velja za eno od Trubarjevih kulturno najpomembnejših del, saj podaja Trubarjevo vizijo pravne, organizacijske in duhovne ureditve slovenske cerkve ter vzpostavlja slovenščino kot jezik vseh cerkvenih obredov.

Razstava bo edinstvena priložnost tudi za učence  in dijake, da poglobijo svoje znanje, ki so ga pridobili v okviru pouka slovenskega jezika in zgodovine.  Narodna in univerzitetna knjižnica bo zato v času trajanja razstave organizirala posebne vodene skupinske oglede za učence tretje triade in dijake. Ogled razstave in vodstvo sta brezplačna. Vodeni ogledi v dolžini ene šolske ure ali po dogovoru so možni vsak delovni dan med 9. in 15. uro in lahko vključujejo tudi ogled Plečnikove palače.

Več informacij in kontakti v dokumentu (*.pdf):

Objavil/-a:
Ocena:
1 Zvezdica2 Zvezdici3 Zvezdice4 Zvezdice5 Zvezdic (No Ratings Yet)
Loading...