Različni pristopi pri pouku družboslovja

Predmetne skupine za družboslovje, geografijo in zgodovino Zavoda RS za šolstvo so 27. avgusta v Ljubljani pripravile celodnevni seminar. V dopoldanskem delu se ga je udeležilo 33, v popoldanskem pa prek 100 učiteljev in vzgojiteljev.

Pika Gramc je predstavila namen in potek seminarja ter osvežila zavedanje, da je pouk vse kaj drugega kot napametno kopičenje dejstev. V nadaljevanju so jo s konkretnimi in praktičnimi primeri dopolnili Vesna Robnik, Branka Gabrenja Mueller in Renato Flis.

Nato jih je Vojko Kunaver popeljal na zgodovinsko-geografski didaktični sprehod po Ljubljani, ki je orisal zgodovino Slovencev in razvoj Ljubljane od Emone do državne prestolnice.

Popoldne so si za uvod v pogovor o kulturnih razsežnostih sodobnega sveta ogledali film Vadžda (Zeleno kolo). Po ogledu je bila zanimiva razprava, ki so ji ton dajali filmska režiserka Maja Weis, tudi z odlomki iz svojega najnovejšega filma BanditenKinder – slovenskemu narodu ukradeni otroci; človekoljuba Tomo Križnar in Bojana Pivk s pretresljivimi posnetki genocida v Afriki, družina iz Sudana in Miha Gorenc, ki je predstavil, kako so se na šoli Šentjernej lotili pomoči za ljudi in ljudstva v Afriki.

Pripravil: Igor Lipovšek