Pomagaj nam pri čiščenju spletnih prevar

Oktober je Evropski mesec kibervarnosti. Slovenija sodeluje s programom Varni na internetu, glavni namen letošnje akcije pa je pretvoriti kurativo v preventivo.

Na SI-CERT zadnja leta beležijo velik porast obravnavanih incidentov, pri čemer izstopajo spletne goljufije. Lani so obravnavali 525 primerov, to številko so danes že presegli. Projekcija za leto 2014 kaže, da se bodo ustavili pri več kot 700 primerih, kar pomeni, povprečno vsak dan 2 novi spletni goljufiji. Med njimi največji delež predstavljajo prevare pri spletnem nakupovanju. Tu je preventiva še toliko bolj pomembna. Ko kupec nasede lažni ponudbi in plača, je možnost, da dobi denar povrnjen, minimalna.

Zaradi uspešnega zakrivanja sledi in nakazovanja denarja v afriške države, je preiskovanje oteženo, ravno zato ima opozarjanje in izobraževanje toliko večjo težo. 

Pri čiščenju spleta lahko pomagamo prav vsi! Ena izmed novosti na portalu Varni na internetu je sistem za prijavo spletnih prevar SOS LOVEC. Ali bo novo orodje zaživelo in pomagalo drugim uporabnikom, pa je odvisno od vas. Kot lovce na spletne prevare vas pozivamo, da skupaj ustvarimo boljši online svet za vse. Kako? V svoj brskalnik si med bližnjice dodaj gumb za prijavo in nam s klikom nanj pošiljaj sumljive aktivnosti na spletu takoj, ko jih opaziš.

Gumb in navodila za uporabo

lovec-bookmarklet

Pomagaj_pri_ciscenju