Podjetniški dnevi (delavnice) za dijakinje in dijake

Na Zavodu Antona Martina Slomška so se v okviru Start:upMaribor, 9. in 10. oktobra 2014 za dijakinje in dijake odvijale podjetniške delavnice, ki so  prvič organizirane v Mariboru.

V zabavnem  uvodu so spoznali nekaj osnov o poklicu 21. stoletja – podjetništvu. Predstavljene so bile osnove in elementi obetavnih podjetniških  idej.

V prvem dnevu se je 69 dijakinj in dijakov iz šestih mariborskih srednjih šol ukvarjalo predvsem z iskanjem vsakodnevnih problemov in raziskovanjem morebitnih rešitev.

Izzivi ki so jih reševali:

 • spodbujanje za več gibanja Mariborčanov,
 • optimizacija javnih prevozov,
 • kompatibilnost operacijskih sistemov,
 • količina odpadnih plastenk,
 • več zdrave prehrane v šole,
 • in številni drugi…


Iz programa

Kaj je podjetništvo, kdo so podjetniki in osnove podjetniških idej
V zabavnem  uvodu bomo spoznali nekaj osnov o poklicu 21. stoletja – podjetništvu. Predstavili bomo osnove podjetništva in kaj so elementi obetavnih podjetniških  idej.

Kje vas čevelj žuli?
V skupinah bomo poiskali podjetniške ideje, ki jih boste razvijali na podjetniških dnevih. Izhajali bomo iz vsakodnevnih izzivov, problemov in nerešenih situacij.

Kako vsakodnevne probleme in izzive pretvoriti v podjetniško priložnost
Na primerih iz podjetniške prakse bomo pogledali, kako so podjetniki vsakodnevne probleme pretvorili v podjetniško priložnost. Skupine bodo na svojih primerih poskušale poiskati možne rešitve.

Kaj vse je potrebno, da idejo spremenimo v poslovno priložnost
Kaj je vse je potrebno, da idejo spremenimo v poslovno priložnost. Pregled ključnih elementov, na podlagi katerih bodo skupine pričele pripravljati predstavitev svoje ideje.

Delo na prvi verziji predstavitev podjetniških idej
Skupine bodo pričele pripravljati izhodiščno različico predstavitev svojih podjetniških idej. Vseskozi jim bodo na razpolago mentorji.

Kako napredujemo? Navodila za nadaljnje delo
Mentorji bodo na podlagi sodelovanja v skupinah oblikovali priporočila za nadljnje delo, najpogostejše izzive s katerimi se soočajo skupine in predlogi za rešitev.

Zaključevanje predstavitev podjetniških idej
Skupine bodo zaključile predstavitve, ki jih bodo predstavile vsem sodelujočim na podjetniških dnevih.

Predstavitev dela podjetniških skupin in zaključek podjetniških dnevov
Dijaki bodo podjetniške ideje predstavili svojim kolegom, kolegicam in zbranim profesorjem ter mentorjem v kratkih, tri minutnih predstavitvah. Najboljše ideje bodo nagrajene. Najbolj ambicioznim pa bo na razpolago nadaljnja pomoč strokovnjakov Tovarne podjemov, podjetniškega inkubatorja Univerze v Mariboru.


Akcijski elementi:

 1. Najbolj všečkana fotka na Facebook strani Start:up Maribor; izbrali in nagradili bomo najbolj vščekano fotko povezano s podjetnikimi dnevi.
 2. Ti izbiraš, mi predvajamo; izbor glasbene želje glasbe med delom v skupinah.
 3. Twitter prvak; kdo bo največkrat tvitnil vsebino pod #startupmaribor.
 4. Skupinske vaje; skupinske vaje in igre za formiranje skupin, dvig koncentracije, …
 5. Premagajmo profesorje; tudi sodelujoči profesorji bodo razvijali svojo idejo. Šaljiva naloga za profesorsko skupino, če jih premaga dijaška skupina.
Objavil/-a: Drago Jovič
Ocena:
1 Zvezdica2 Zvezdici3 Zvezdice4 Zvezdice5 Zvezdic (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...