Fabianijev bienale v Štanjelu

V Štanjelu je 18. oktobra potekalo zaključno srečanje mladih likovnih in geografskih ustvarjalcev: 6. bienale otroškega prostorskega oblikovanja in 3. geografski natečaj Prospekt našega kraja. Organizatorici bienala sta osnovni šoli Antona Šibelja-Stjenka Komen in Dutovlje; v sodelovanju z Društvom likovnih pedagogov Primorja in Zavodom RS za šolstvo.

Po lani objavljenem razpisu je do junija letos na natečaj prispelo več sto izdelkov iz 86 slovenskih šol in dveh iz tujine. Likovni natečaj je zahteval dve- ali tridimenzionalni prikaz oblikovanja prostora, geografski pa prospekt domačega kraja, ki je vseboval besedilo, zemljevid in fotografijo. Likovna komisija je za zlate kolekcije proglasila izdelke OŠ dr. Aleša Beblerja – Primoža Hrvatini, OŠ Ljudski vrt Ptuj in OŠ Puconci; z zlatimi priznanji je nagradila Barbaro Kardoš In Mihaela Zrinskega (OŠ Puconci), Mohorja Luka Miheliča ter Julijano Milharčič Hladnik (OŠ Poljane, Ljubljana), Katjo Muhič, Katjo Strelec, Valentino Golob in Anjo Šenkiš (OŠ Ljudski vrt Ptuj), Žana Žigaja in Reneja Rakoviča (OŠ dr. Aleša Beblerja -Primoža Hrvatini). Geografska komisija je zlato priznanje podelila Špeli Luštek (OŠ Bršljin Novo mesto), srebrna priznanja pa Teji Kobal in Niki Pregelj (OŠ Col), Manci Mrak (OŠ Ledina – bolnišnična šola Ljubljana), Ani Palčič (OŠ Puconci) in Niku Blatniku (Gimnazija Krško).

V spremljevalnem delu bienala so učenci primorskih šol po Štanjelu razstavili prostorske postavitve, pred svečano podelitvijo zlatih in srebrnih priznanj je potekal vodeni ogled arhitekture Štanjela in strokovno srečanje, v katerem so mentorji prisluhnili predavanjema, ki sta ju o pomenu in sporočilnosti skiciranja in zemljevidu kot abstraktni podobi stvarne pokrajine imela dr. Domen Zupančič z ljubljanske univerze in dr. Stanko Pelc s koprske univerze. Po podelitvi so si udeleženci lahko ogledali nagrajene izdelke in razstavo slik in fotografij, ki so jih na poletnem delovnem srečanju ustvarili primorski likovni pedagogi Vlasta Markočič, Tanja Samec, Vesna Marion, Romeo Stubelj, Mojca Lenardič in Ksenija Pfeifer.

Bienale so omogočili in podprli: Občina Komen, Grafika Soča d.o.o., Mladinska knjiga Založba d.d., Medobčinsko društvo prijateljev mladine Sežana, Banka Koper d.d., Občina Sežana in Modrijan založba d.o.o.

.

 

 

9_razstava_izdelkov_uciteljev  2_prostorska_postavitev 3_nastop_pihalcev 4_nastop_pevskega zbora 5_stanko_pelc 6_domen_zupancic 7_likovni_nagrajenci1_prostorska_postavitev