Razmišljaj globalno, jej lokalno

V Ljubljani je v okviru sejma Narava-zdravje Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano 13. novembra pripravilo območno konferenco Lokalna samooskrba – uveljavitev načela kratkih verig v sistemu javnega naročanja hrane in živil v javnih  zavodih.

Udeležence sta pozdravila Dejan Židan, kmetijski minister, in Zoran Janković, ljubljanski župan. V predavanjih so  o temi posveta  spregovorili predstavniki Ministrstva za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano, Ministrstva za finance, Uprave RS  za javna plačila gospodarskih zbornic, razvojnih agencij,  skupnosti proizvajalcev in kmetov.

Za učitelje in vzgojitelje so bila najbolj uporabna predavanja iz prakse šol in vrtcev. Irena Simčič z Zavoda RS za šolstvo, ki so jo napovedali kot prvo damo slovenske šolske prehrane, je z različnih vidikov predstavila sistem organizirane prehrane v vzgojno-izobraževalnih ustanovah. Katarina Jevšjak in Marjeta Podpečan sta opisali preskusni projekt javnega naročanja živil v Kranjskih vrtcih, ki ne obsega le naročanja, ampak celostne vidike prehranjevanja predšolskih otrok. Petra Osterman je razložila, kako organizirajo prehranjevanje v Viških vrtcih. Marjana Marn je opisala ekosadovnjak na  podružnični OŠ Janče, ki prideluje sadje v šolskem sadovnjaku na vzhodnem obrobju Ljubljane.

Zanimive so bile tudi razprave in vprašanja po koncu vsakega tematskega sklopa. V njih ni manjkalo očitkov in iskric na račun zakonodaje, neelastičnosti postopkov, nesporazumevanja, komuniciranja drug mimo drugega, neupoštevanja specifičnosti kmečke dejavnosti in krajevnih posebnosti. V odmoru med predavanji so podjetja in sadjarji udeležencem ponudili, razen kave in čaja, dobrote iz domačih logov.

drugi_polcas irena_simcic_zrss konferenca_lokalno kranjski_vrtci minister_zidan POS_jance viski_vrtci zoran_jankovic