Na tekmovanju »Z miško v svet« so se pomerili otroci s posebnimi potrebami

Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) je organizirala že 8. tekmovanje iz znanja računalništva »Z miško v svet«, ki je namenjeno otrokom s posebnimi potrebami. To je hkrati prvo tekmovanje v nizu tekmovanj, ki sestavljajo Festival inovativnih tehnologij. Na tekmovanje »Z miško v svet« se je s šolske ravni na državno uvrstilo 28 otrok iz 17 šol s prilagojenim programom z vse Slovenije. Udeleženci so reševali naloge v dveh tekmovalnih kategorijah z različno ravnjo zahtevnosti, in sicer na temo Franceta Prešerna.

»Brez poznavanja in uporabe informacijske tehnologije si danes težko zamislimo izobraževalne procese. Zato smo se v ZOTKS že leta 2000 odločili, da v program računalniškega izobraževanja vključimo tudi otroke s posebnimi potrebami. Del tega programa sta tudi pravkar končano tekmovanje »Z miško v svet« in »Z računalniki skozi okna«, ki bo potekalo marca,« je povedala Mija Kordež, vodja projektov tekmovanj pri ZOTKS. »V okviru priprav na tekmovanje otroci spoznavajo uporabo novih tehnologij, predvsem posebnih programskih rešitev za različne stopnje prizadetosti oziroma motoričnih sposobnosti. Na ta način pridobijo številne nove spretnosti in računalniška znanja, ki jim bodo zagotovo prišla prav.«

V kategoriji kopiranja besedila je prvo mesto zasedla Jana Cevec iz OŠ Jela Janežiča iz Škofje Loke, druga je bila Urška Dolar iz II. Osnovne šole Žalec, tretji pa Marcel Gorišek iz OŠ Litija. V kategoriji urejanja besedil pa se je zmage veselil Aleš Arnol iz OŠ Poldeta Stražišarja z Jesenic, drugo mesto je zasedel Gašper Ljubi iz novomeške OŠ Dragotina Ketteja, tretje mesto pa sta si razdelila Damjan Slevec iz Centra Janeza Levca iz Ljubljane ter Elvir Babača iz OŠ Jela Janežiča.

Učenci šol s prilagojenim programom se bodo med seboj pomerili tudi na računalniškem tekmovanju z naslovom »Z računalniki skozi okna«, ki je namenjeno programu nižjega izobrazbenega standarda in bo na OŠ Jela Janežiča v Škofji Loki potekalo 12. marca 2015.

Prispevek ZOTKS