Video utrip državnega tekmovanja iz znanja kemije za Preglova priznanja

Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) je podelila Preglova priznanja najboljšim mladim kemikom, ki so svoje znanje dokazali na 49. državnem tekmovanju iz znanja kemije. Tekmovanja, ki poteka že od leta 1967 ter je namenjeno učencem 8. in 9. razredov osnovnih šol, se je letos udeležilo 1727 učencev. ZOTKS je osmošolcem podelila 64 zlatih in 92 srebrnih Preglovih priznanj, v kategoriji 9. razredov pa je zlata priznanja prejelo 63 učencev, srebrna pa 160.

Tekmovanje je potekalo na večih lokacijah, naš utrip pa je iz Osnovne šole Pohorskega odreda Slovenska Bistrica, kjer je znanje kazalo preko sto mladih kemikov iz 27 osnovnih šol Podravske regije, je povedala Asja Kamenšek, organizatorica v Slovenski Bistrici.

Sogovornik dr. Roman Dorn je presenetil, ko je povedal, da je tokrat že devetinštirideseto tekmovanje na državnem nivoju, medtem, ko bo letošnja svetovna kemijska olimipada sedeminštirideseta.

Za osnovnošolce se tekmovanje na državnem nivoju konča, meddržavno se namreč zgodi šele v srednji šoli. Od tam prihajajo naši dijakinje in dijaki z lepimi rezultati.

Sicer pa je ob kemijskem Zveza organizacij za tehnično kulturo Slovenije organizatorica tudi številnih drugih tekmovanj, med katerimi so zadnje čase bolj obiskana temovanja v logu, logiki, matematiki in računalništvu.

Ob dr. Romanu Dornu in Asji Kamenšek sta tekmovanje z nagovorom pospremila še župan občine Slovenska Bistrica dr. Ivan Žagar in ravnateljica Tatjana Pufič.

Prav lep pa je bil začetek, ki so ga popestrili mladi igralci in prisotne dobro spravili v smeh.

Povezavi:

Video prispevek:

Preglovo_2015_1