Opazujte, raziskujte in logično sklepajte. In ne komplicirajte.

Območna tekmovanja iz znanja geografije so letos pripravile: III. osnovna šola Celje, Osnovna šola Planina pri Sevnici, Gimnazija Novo mesto, OŠ Livade Izola, OŠ Bohinjska Bistrica, OŠ Polhov Gradec, OŠ Savsko naselje Ljubljana, OŠ Preserje pri Radomljah, OŠ Starše, OŠ Borisa Kidriča Kidričevo, OŠ dr. Antona Trstenjaka Negova, OŠ Dornberk, OŠ Stopiče, OŠ Krmelj, Gimnazija Želimlje, OŠ Dragotina Ketteja Ilirska Bistrica, Šolski center Slovenske Konjice – Zreče, OŠ Podgorje pri Slovenj Gradcu, Škofijska gimnaziji Vipava. Zaradi lepega vremena je tudi terenski del tekmovanja tekel gladko.

Za uvod v tekmovanje in da malo razelektrijo tekmovalno napetost, so vse šole-organizatorice pripravile uvodni program. V Izoli smo slišali pomemben napotek organizatorice tekmovalcem: “Opazujte, raziskujte in logično sklepajte. In ne komplicirajte.”

Ko se je za mentorje-ocenjevalce začelo težko delo in so morali pravično ovrednotiti izdelke, so čakajoče tekmovalce presenetili z najrazličnejšimi dejavnostmi. V Dornberku je igral šestošolski bend Stara kitara, Irena Čebron pa je uprizorila kratek skeč odhoda aleksandrinke v Egipt.

V Polhovem Gradcu so napravili bogat kulturni program, za konec pa ponudili torto velikanko v počastitev okrogle obletnice tekmovanja. Za vse je je bilo dosti; kdor jo je okusil, ima še sedaj sladek jezik.

Na tekmovanju so se mentorji pogovarjali tudi o tem, kako spremeniti pravilnik ali nekatere dele tekmovanja, da bi bilo popoldansko druženje še bolj učinkovito, geografsko bogato, tekmovalno ostro in priznanja vredna enako, kot priznanja drugih tekmovanj.

Foto: Barbara Trnovec, OŠ Polhov Gradec

DSC_0396 DSC_0408 DSC_0418