Samozavest in samopodoba v moderni in »nori« družbi

Na osnovni šoli Pohorskega bataljona Oplotnica smo 27. in 28. marca imeli noč branja ― spali smo v šoli. Udeležili smo se učenci 9. in 8. razredov, bralci, ter učenci s Keblja, ki so to noč branja namenili pripravi na predstavo Nežno srce po priredbi knjige Neže Maurer. Na pomoč jim je priskočila tudi Konjičanka Maja Furman (Čara mesto). Naše delo pa se je začelo s predstavitvami knjig, katerih skupni imenovalec so samozavest, samopodoba in spopadanje z raznimi stvarmi, ki dolgoročno vplivajo na nas.

Knjiga Cvetke Sokolov Kar ne ubije predstavlja tematiko najstniške spolnosti in težav, ki jih ta prinaša, ter njen vpliv na življenje najstnikov.

Polonca Kovač in njena knjiga Lover boy nam odstirata tančico trgovanja z belim blagom, tj. ljudmi (predvsem puncami).

Danaja Lorenčič s knjigo Ana v meni nudi pomoč vsem, ki jim hranjenje predstavlja težave, govori namreč o anoreksiji.

Na delavnicah, ki so potekale na temo samopodobe, smo reševali konkretne situacije ― stres, odgovornost, verjeti vase, sprejeti drugačnost , prepoznati in izraziti čustva, vpliv samopodobe človeka na okolje, poklicne odločitve …

Učenci smo spoznali, da ne potrebujemo biti v vsem odlični, lahko kdaj pa kdaj »pademo«, moramo sprejeti odgovornost za svoje, včasih tudi napačne, odločitve, niso vedno krivi drugi, vse izhaja iz nas in vse takšno kot izhaja, se tudi vrača takšno, zato je potrebno gojiti pozitivne misli in verjeti vase. Res smo majhen delček celote, vendar zelo vplivamo na celoto, v kateri živimo vsi.

Po napornem delu nam je prilegla večerja, katero nam je dobrodušno prispevala Gostilna Janez z ZG. Ložnice. S polnimi trebuhi smo se lotili še izdelave didaktičnih pripomočkov za pouk slovenščine, učenci smo se res izkazali z idejami, kako popestriti pouk in olajšati učenje.

Sledilo naj bi spanje, ki pa ga kar ni in ni bilo. Pod budnim in diskretnim očesom učiteljic smo se zdaj posvetili nam. Odkrivali smo skrivnosti drug drugega v igri Resnica ali izziv. Tako smo se zelo zbližali in spoznali tudi z druge plati.

Tako kot vsaka doslej nam bo tudi ta noč branja ostala v lepem spominu in kot nepozabno doživetje. Morda celo bolj kot pouk.

Hvala učiteljicam, ki so nas »prenašale« in nam to izkušnjo omogočile, upamo, da bo tudi njim ostala v takem spominu kot nam.

Prispevek pripravili Nina Horvat 9. b in Maša Ramšak 9. b

Mentorice: Anita Leskovar, Nataša Črešnar, Aleksandra Rožič in Vida Javornik.
Fotografije so prispevali učenci OŠ Pohorskega bataljona Oplotnica.

 

Objavil/-a: Drago Jovič
Ocena:
1 Zvezdica2 Zvezdici3 Zvezdice4 Zvezdice5 Zvezdic (2 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...