Slovenija letos prvič udeleženka mednarodnega sejma znanosti in tehnike Intel ISEF

Intelov mednarodni sejem znanosti in tehnike (Intel ISEF) je največje svetovno tekmovanje za srednješolce, ki ga organizira Društvo za znanost in javnost, neprofitna organizacija, ki se posveča vključevanju javnosti v znanstvene raziskave in izobraževanje. Letos bo na tekmovanju, ki bo med 10. in 15. majem potekalo v Pittsburghu v ZDA, s svojima predstavnikoma, izbranima na Državnem srečanju mladih raziskovalcev, ki ga organizira Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS), prvič sodelovala tudi Slovenija.

Tekmovanje je vsako leto organizirano že vse od leta 1950, Intel pa je sponzorstvo dogodka prevzel leta 1997. »Intel si s sponzorstvom sejma Intel ISEF prizadeva bolje nagraditi dosežke na področjih znanosti in matematike, spodbuditi želimo več mladih k udejstvovanju na omenjenih področjih ter poudariti vpliv teh predmetov na prihodnost inovacij. Dijake spodbujamo k uresničevanju njihovih idej in ustvarjanju novih inovacij, s katerimi bodo svet, v katerem živimo in delamo, spremenili na bolje,« je povedal Pavel Svoboda, Intelov predstavnik za odnose z javnostmi v Srednji in Vzhodni Evropi. Letos se bo na sejmu zbralo 1700 mladih znanstvenikov, bodočih podjetnikov in ustvarjalcev. Izbrani so bili na 422 povezanih sejmih v več kot 75 državah, regijah in območjih. Na sejmu letos prvič kot pridružena članica sodeluje tudi Slovenija.

Visokofrekvenčni resonančni transformator – projekt slovenskih finalistov
Slovenska finalista Miha Gulič, dijak II. gimnazije Maribor, in Klemen Ducman, ki obiskuje Srednjo gradbeno šolo in gimnazijo Maribor, sta se na tekmovanje Intel ISEF uvrstila s projektom Visokofrekvenčni resonančni transformator, ki je bil izbran za zmagovalnega na Državnem srečanju mladih raziskovalcev v organizaciji ZOTKS. Cilj projekta je bila teoretična obravnava delovanja Teslinega transformatorja in izpeljava geometrijskih parametrov sekundarne tuljave, za katere je transformator blizu optimalnega delovanja. Naprava služi predvsem za demonstracijske namene, njeno delovanje pa temelji na različnih fizikalnih pojavih s področja elektromagnetizma.

»Veseliva se udeležbe na tako velikem tekmovanju, kot je mednarodni sejem Intel ISEF, kjer bo na enem mestu zbranih na stotine strokovnjakov s področij znanosti, tehnike in poslovanja. Tovrstni dogodki so idealna priložnost za stik z vodilnimi strokovnjaki in ustanovami na področju znanosti,« sta povedala Miha Gulič in Klemen Ducman. »Poleg tega pa bova tam spoznala tudi nove kolege raziskovalce, s katerimi bova morda kdaj v prihodnosti sodelovala.«

»ZOTKS že desetletja sodeluje na evropskem tekmovanju mladih znanstvenikov EU Contest, ob koncu lanskega leta pa smo postali še pridruženi član največjega svetovnega tekmovanja za srednješolce Intel ISEF. Tako Slovenija na tem velikem dogodku, namenjenem promociji znanosti in tehnike med mladimi, letos sodeluje prvič,« je povedal Jožef Školč, tajnik zveze društev ZOTKS, ki je slovenski partner tekmovanja Intel ISEF. »Pričakovanja slovenskih finalistov so seveda velika in prav je tako. Le z drznimi idejami in visoko zastavljenimi cilji je mogoča pot do uspeha.« Predstavitve slovenskih finalistov sta se udeležila tudi prof. dr. József Györkös, direktor Javne agencije za raziskovalno dejavnost RS, in slovaška dijakinja Michaela Brchnelova, ki se je tekmovanja Intel ISEF udeležila že dvakrat ter je z udeleženci delila svoje izkušnje.

Bogat nagradni sklad – glavna nagrada vredna kar 75.000 USD
Najboljši raziskovalni projekt na tekmovanju Intel ISEF bo prejel nagrado Gordona E. Moora. Gre za glavno nagrado v vrednosti 75.000 USD, ki jo podeli Intelov sklad in nosi ime soustanovitelja podjetja Intel. Še dva dodatna projekta bosta od Intelovega sklada prejela nagrado za mlade znanstvenike v višini 50.000 USD. Več kot 600 projektov pa bo prejelo dodatne nagrade, ki jih sponzorira Intelov sklad s podporo številnih podjetij, akademskih in vladnih ustanov ter znanstvenih sponzorjev.

Prispevek ZOTKS

Objavil/-a: Drago Jovič
Ocena:
1 Zvezdica2 Zvezdici3 Zvezdice4 Zvezdice5 Zvezdic (3 votes, average: 3,67 out of 5)
Loading...