Slovenska dijaka na olimpijskih igrah znanstvenih talentov osvojila odlično četrto nagrado

Slovenska dijaka Miha Gulič, dijak II. gimnazije Maribor, in Klemen Ducman, ki obiskuje Srednjo gradbeno šolo in gimnazijo Maribor, sta na največjem svetovnem tekmovanju na področju znanstvenih projektov za srednješolce, Intelovem mednarodnem sejmu znanosti in tehnike (Intel ISEF), v kategoriji Fizika in astronomija osvojila četrto nagrado. Na tekmovanju sta se predstavila s projektom Visokofrekvenčni resonančni transformator. Glavno nagrado Gordona E. Moora v višini 75.000 USD je na podelitveni slovesnosti v Pittsburghu v ZDA prejel 17-letni Raymond Wang iz Kanade.

Mariborska srednješolca Miha Gulič in Klemen Ducman sta v izjemni konkurenci več kot 1700 srednješolcev iz več kot 75 držav potrdila svojo nadarjenost za znanost. Žirija, sestavljena iz več kot 1200 vrhunskih strokovnjakov in znanstvenikov, vključno z več Nobelovimi nagrajenci, jima je v kategoriji Fizika in astronomija na tekmovanju Intel ISEF 2015 podelila četrto nagrado za projekt Visokofrekvenčni resonančni transformator. Od Intelovega sklada za mlade znanstvenike sta prejela tudi nagrado v višini 500 USD.

Slovenija se je na tekmovanje Intel ISEF letos uvrstila prvič. Slovenska predstavnika, ki sta bila izbrana na Državnem srečanju mladih raziskovalcev, ki ga organizira Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS), sta tako orala ledino za vse prihodnje generacije mladih slovenskih znanstvenikov.

Visokofrekvenčni resonančni transformator – projekt slovenskih predstavnikov
Slovenska predstavnika sta se na tekmovanju Intel ISEF predstavila s projektom Visokofrekvenčni resonančni transformator, katerega cilj je bila teoretična obravnava delovanja Teslinega transformatorja in izpeljava geometrijskih parametrov sekundarne tuljave, za katere je transformator blizu optimalnega delovanja. Naprava služi predvsem za demonstracijske namene, njeno delovanje pa temelji na različnih fizikalnih pojavih s področja elektromagnetizma. V raziskovalni nalogi sta Miha Gulič in Klemen Ducman natančno izračunala pogoje, ki jim mora ustrezati sekundarna tuljava, pri tem pa upoštevala tudi pogosto zanemarjeno resonančno naravo transformatorja. Odkrila sta zakonitosti, ki so presenetljivo preproste, in jih potrdila tudi eksperimentalno. Izdelavo transformatorja sta srednješolca podrobno dokumentirala in tako izdelala preprost vodnik za izdelavo Teslinega transformatorja.

»Tekmovanje Intel ISEF je pomembna odskočna deska za mlade. Na enem mestu so zbrani vodilni svetovni strokovnjaki in ustanove s področja znanosti, kar je velika priložnost za navezovanje stikov tudi za nadaljnji študij in karierne priložnosti. Sodelovanje na tekmovanju je bila za naju nepopisna izkušnja,« sta po tekmovanju in osvojeni nagradi povedala Miha Gulič in Klemen Ducman. »Prepričana sva, da so se nama z udeležbo na dogodku in z odlično predstavitvijo projekta odprla številna vrata tudi za nadaljnje delo na področju znanosti. Poleg tega pa sva navezala veliko stikov z drugimi tekmovalci, s katerimi bova zagotovo kdaj v prihodnosti tudi sodelovala.«

»Ponosen sem na Miho in Klemna, ki sta na največjem svetovnem tekmovanju na področju znanosti in tehnike za srednješolce dosegla odličen rezultat. V projekt sta vložila veliko dela in truda, kar se jima je obrestovalo.« je povedal dr. Marko Jagodič, učitelj fizike na II. gimnaziji Maribor in mentor slovenskih predstavnikov. »Njun uspeh je tudi rezultat sistematičnega dela na področju raziskovalne dejavnosti, ki ga izvajamo na II. gimnaziji Maribor. Zavedamo se, da je vlaganje v mlade in v njihovo raziskovalno delo nujno za uspešen razvoj Slovenije.«

Celoten seznam finalistov je na voljo tukaj.

Za več informacij o Društvu za znanost in javnost obiščite spletno stran www.societyforscience.org ter sledite organizaciji prek družabnih omrežij Facebook in Twitter.

Prispevek ZOTKS.

Slovenska dijaka olimpijske igre 1 Slovenska dijaka olimpijske igre 2

Objavil/-a: Drago Jovič
Ocena:
1 Zvezdica2 Zvezdici3 Zvezdice4 Zvezdice5 Zvezdic (1 votes, average: 3,00 out of 5)
Loading...