Na prireditvi ZOTKINI TALENTI 2015 podeljena priznanja najboljšim učencem in dijakom

Častni pokrovitelj dr. Miro Cerar pozdravil več kot 800 osnovnošolcev in dijakov.

Na prireditvi ZOTKINI TALENTI 2015, s katero je Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) počastila dosežke mladih talentov, ki so na državnih tekmovanjih in srečanjih mladih raziskovalcev v organizaciji ZOTKS v šolskem letu 2014/15 prikazali največ znanja in dosegli najboljše rezultate, se je zbralo več kot 800 osnovnošolcev in dijakov. Letošnja prireditev je potekala pod častnim pokroviteljstvom predsednika Vlade Republike Slovenije dr. Mira Cerarja.

Predsednik vlade je ob tem spomnil na besede francoskega pisatelja Honoréja de Balzaca, »da ni velikega talenta brez velike moči volje«. »Uspeti in biti najboljši na šolskih, regijskih, državnih in mednarodnih tekmovanjih zahteva od mladega človeka veliko več kot le talent,« je izpostavil premier ter dodal, da so Zotkini talenti za dosego najboljših rezultatov vložili veliko moči volje, nadgrajevali svoje znanje, dopolnjevali svoje sposobnosti ter na tekmovanjih izkazali obilo inovativnosti in ustvarjalnosti. Po besedah premierja so človeška domišljija, želja po vedenju, doseganju novih spoznanj, odkrivanju, pa tudi dokazovanju svojih talentov, s trudom in pravo spodbudo lahko ključni gradnik nadaljnjega razvoja, tako osebnostnega kot družbenega. Zlasti zaradi slednjega je mlade talente pozval k nadaljnjemu razvoju njihove ustvarjalnosti za dobro človeka in družbe.

»Številni mladi so se s svojim poglobljenim znanjem, sposobnostmi, izjemno inovativnostjo in brezmejno ustvarjalnostjo izkazali na državnih tekmovanjih iz znanj konstruktorstva in tehnologij obdelav, modelarstva, biologije, kemije, naravoslovja, logike ter računalništva, robotike, multimedije in digitalne fotografije ter na državnem srečanju mladih raziskovalcev,« je dejal Jožef Školč, tajnik zveze društev ZOTKS. »S prireditvijo ZOTKINI TALENTI smo počastili najboljših 800, sicer pa je v letošnjem šolskem letu na vseh tekmovanjih v organizaciji ZOTKS sodelovalo skupno skoraj 50.500 otrok in mladih, od tega se jih je na državna tekmovanja uvrstilo skoraj 6400. Ponosni smo, da se tekmovanj pod našim okriljem udeležuje tako veliko število otrok, ki bodo v prihodnosti zagotovo pomembno prispevali k razvoju znanosti in tehnike.«

Svečan dogodek ZOTKS vsako leto organizira v čast najboljšim učencem in dijakom, ki so v tekočem šolskem letu na državnih tekmovanjih iz znanj z različnih področij in srečanjih mladih raziskovalcev dosegli najboljše rezultate. Letošnjo prireditev, ki je bila že peta po vrsti, sta vodila študenta dramske igre na AGRFT Klara Kastelec in Timon Šturbej, za spremljevalni program pa so poskrbeli nadarjeni mladi, ki jih je ZOTKS izbrala na za to namenjenem natečaju. Poleg tega so se v okviru dogodka predstavile tudi tehniške in naravoslovne fakultete ter druge organizacije, ki so predstavile svoje programe.

Prispevek ZOTKS.