Prijavna točka Spletno oko – poročilo za leto 2014

V letu 2014 smo prejeli 521 prijav posnetkov spolnih zlorab otrok, nezakonitost so naši pregledovalci ugotovili v 72 primerih. Lani so za nezakonite označili 74 od 478 prijav. Domnevno nezakonite prijave smo kot vselej v nadaljnjo obravnavo posredovali policiji. Večinoma so se posnetki nahajali na tujih strežnikih; o teh primerih smo obvestili tudi prijavne točke v posameznih državah, kjer so bile te vsebine locirane. V edinem primeru, ko so je vsebina nahajala na slovenskem strežniku, jo je ponudnik gostovanja na poziv policije odstranil.

Po analizi domnevno nezakonitih posnetkov iz leta 2014 ugotavljamo, da v primerjavi z letom poprej izstopa večji delež posnetkov, ki prikazujejo spolno zlorabo otrok hujše vrste. Delež tovrstnih posnetkov je porastel za več kot 20 odstotnih točk, podobno je na drugi strani upadel delež posnetkov, ki prikazujejo otroke v erotičnih položajih. Tipična žrtev na posnetkih v preteklem letu je bilo dekle, staro od 11 do 15 let.

Prevladoval je sovražni govor, uperjen proti drugim narodom

V letu 2014 smo prejeli 1290 prijav domnevno nezakonitega sovražnega govora. V 29 primerih (2% vseh prejetih prijav sovražnega govora) smo ocenili, da bi lahko šlo za nezakonito vsebino po 297. členu Kazenskega zakonika, zato smo te primere v nadaljnjo obravnavo posredovali policiji. Od posredovanih prijav jih je policija 18 že zavrgla, 11 pa jih je še v fazi obravnave. Za primerjavo povejmo, da je bilo leta 2013 prijav 2835, policiji smo jih predali 45, ta pa jih je šest posredovala tožilstvu.

Pri 15 odstotkih prijav je šlo v lanskem letu po naši oceni za komunikacijo, ki jo lahko uvrstimo v sovražni govor, vendar pa ni izpolnjevala pogojev po 297. členu. Največ, 40 odstotkov, je bilo prijav, pri katerih nismo ugotovili elementov spornega govora, 30 odstotkov je bilo žaljivega govora. Pri primerih, ki smo jih posredovali v nadaljnjo obravnavo policiji, je šlo najpogosteje za sovražni govor, usmerjen proti skupinam oziroma posameznikom zaradi njihove narodnosti (50%), verske pripadnosti (14%) in političnega prepričanja (11%), ter za sovražni govor, usmerjen proti Romom (14%).

Povezavi:

Objavil/-a: Drago Jovič
Ocena:
1 Zvezdica2 Zvezdici3 Zvezdice4 Zvezdice5 Zvezdic (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...