Samoiniciativno študijsko srečanje: Na teren!

Ravnatelji osnovnih šol občin Šmartno, Šoštanj in Velenje so predlagali učiteljem, da bi se pred začetkom pouka zbrali na izobraževanju, ki so ga pred dvema desetletjema poznali pod imenom “občinski aktiv”. Pobuda je naletela na odobravanje in vsaka od šol je bila gostiteljica enega od predmetov. Učitelji geografije in zgodovine so se 27. avgusta zbrali na velenjski OŠ Gorica in na srečanje povabili tudi svetovalca Zavoda RS za šolstvo.

Po jutranjem teoretičnem uvodu so se podali na teren. Z opazovanjem in ob pomoči zemljevidov so v dvojicah zbirali zamisli, kako in s katerimi nalogami in zadolžitvami bi z zgodovinskimi in geografskimi nalogami za učence obiskali Šalek (46.361730, 15.127158)  in Grilovo domačijo (46.353408, 15.161496).

Popoldne so v hladni kleti Grilove domačije predstavili in pregledali naloge in jih dopolnili ter se dogovorili, da jih zapišejo v digitalni obliki in si jih izmenjajo; delovni dan so ovrednotili za zelo uspešen in sklenili, da se prihodnje leto spet sestanejo na podobnem srečanju.

Geološka analiza vzpetine, na kateri je nastal grad Šalek Iz katerega časa je Grilova domačija Katera dejavnost se je naselila v gospodarsko poslopje nekdanjega kmečkega doma Katere gotske elemente ima cerkev Kolikšna je relativna višina gradu Šalek Nagnjena debla _pijanih_ dreves so znak da pobočje polzi Od zemljevida_ prek ptičje perspektive_ dorazločevanja mestnih četrti Ravnateljev uvodni pozdrav S katerimi gospodarskimi dejavnostmi so se kmetje ukvarjali pred 100 leti Udeleženci pred Grilovo domačijo V kateri smeri neba je termoelektrarna Šoštanj Vaški zametek Velenja

Pot_Gorica_Šalek_Grilova_domačija_ po GoogluVir posnetka GoogleMaps