Med seboj so se pomerili najboljši slovenski orači

V začetku oktobra bo na Danskem potekalo svetovno prvenstvo v oranju. Udeležila se ga bosta dva slovenska predstavnika.

V Bolehnečicih pri Svetem Juriju ob Ščavnici je v organizaciji Zveze za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) potekalo 59. državno tekmovanje oračev Slovenije in 21. državno tekmovanje dijakov biotehniških šol. Tekmovanji sta potekali dva dni – prvi dan so orači orali ledino, drugi pa strnišče. Na državnem tekmovanju so sodelovali najboljši orači z regijskih tekmovanj, in sicer v dveh kategorijah – oranje s plugom krajnikom in z obračalnim plugom. Zmagovalec v prvi kategoriji je postal Matej Sinic iz Prekmurja, z obračalnim plugom pa je bil najboljši Dolenjec Igor Pate. Ekipno pa so bili najboljši Prekmurci, drugo mesto je zasedla Dolenjska, tretje pa Posavje.

»Državno tekmovanje oračev je letos potekalo že 59., tekmovanje dijakov pa 21. To dokazuje, da ima oranje v Sloveniji res dolgo tradicijo. Oranje je tudi sicer eno najstarejših kmetijskih opravil, plug pa kmetovo najpomembnejše orodje,« je povedal Jožef Školč, glavni tajnik zveze društev ZOTKS. »ZOTKS na področju kmetijstva skrbi za izobraževanje in usposabljanje kmetov na področju kmetijske mehanizacije ter za organizacijo in izvedbo aktivnosti za promocijo novih in varnih dosežkov le-te.«

Na 21. državnem tekmovanju dijakov biotehničnih šol pa so se med seboj pomerili dijaki petih biotehniških šol. Najbolje se je v kategoriji oranje s plugom krajnikom odrezal Matjaž Nedog iz Biotehniške šole Rakičan, z obračalnim plugom pa Matevž Slejko iz TŠC Nova Gorica. Biotehniška šola Rakičan je osvojila tudi prvo mesto med ekipami, sledila sta ji Grm Novo mesto – center biotehnike in turizma ter Šolski center Ptuj – Biotehniška šola.

Tekmovanja na državni in regijski ravni ter tekmovanja dijakov so pomemben doprinos k razvoju oranja in kmetijstva v Sloveniji. Državnemu tekmovanju, katerega pokrovitelj je bil mag. Dejan Židan, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, bo zdaj sledilo še svetovno prvenstvo, ki se ga vedno udeležijo najboljši orači z državnih tekmovanj. Letos bo svetovno tekmovanje v oranju potekalo 3. in 4. oktobra na Danskem, iz Slovenije pa se ga bosta udeležila lanskoletna zmagovalca državnega tekmovanja, Jure Filak na plugu krajniku in Igor Pate na obračalnem plugu. Filak se bo svetovnega tekmovanja udeležil drugič, Pate pa že devetič. Zmagovalca letošnjega državnega tekmovanja bosta Slovenijo zastopala na svetovnem tekmovanju prihodnje leto, ki bo potekalo v Angliji.

Rezultate lahko najdete tukaj.

Prispevek ZOTKS.