Do kod sega slovensko morje

Študijskemu srečanju za geografijo so na OŠ Srečka Kosovela v Sežani dodali zanimivo predavanje Bruna Volpija Lisjaka. Bruno Volpi Lisjak je 23. oktobra prejel medaljo za zasluge pri razkrivanju pomena ribištva in pomorstva za slovensko zgodovino.

V enournem predavanju, ki ga je usmerjal Danilo Ravbar, je Lisjak razgrnil geografske, zgodovinske, etnografske in politične razsežnosti slovenskega morja ter okrcal slovensko politiko, ker ne doume pomena morja kot odskočne deske v gospodarski razvoj. Zanimiva so bila tudi pričevanja o zmanjševanju pomena navzočnosti Slovencev v  Tržaškem zalivu in njihove gospodarske vloge. Posebej je poudaril dvoje izvirnih slovenskih prispevkov k gospodarski rabi morja: plovila čupa in lova na tune. O obojem je Lisjak tudi pisal, saj ima bogato bibliografijo – od strokovnih in poljudnih knjig do zgodb za otroke.

Za udeležence je bilo zanimivo pričevanje o vlogi žensk, ki so opravljale najbolj naporna in težaška dela ter dejansko podpirale tri hišne vogale. Ravbar pa je spomnil na Volpijevo zbiranje informacij, npr. slovenska toponimska imena na celini in v morju, ki dokazujejo stoletno navzočnost Slovencev na obali med Trstom  in Štivanom.

Lisjak zase pravi, da poskuša Slovencem vrniti ukradeni morski zgodovinski spomin. Ob koncu je učiteljem podaril nekaj svojih knjig, učitelji pa so se z njim dogovorili za  predavanja na njihovih šolah.

#študijska

Več o predavanju

IMG_4518 Bruna Volpija Lisjaka in nekatere od njegovih knjig sta predstavila Jadranka Mihalič, ravnateljica, in Danilo Ravbar, učitelj geografije na OŠ Srečka Kosovela Sežana.

IMG_4521Udeleženci so spraševali o gospodarskem, kulturnem in socialnem pomenu slovenskega morja.

IMG_4522 Predavatelj se je dotaknil tudi ležerno-prevzetnega nerazumevanja morja in obale, ki sta v večini držav generatorja družbenega napredka.

IMG_4525  Bruno Volpi Lisjak je pred kratkim prejel medaljo za zasluge pri razkrivanju pomena ribištva in pomorstva za slovensko zgodovino v Tržaškem zalivu ter pri gradnji in delovanju Ribiškega muzeja tržaškega primorja v Križu pri Trstu