SI-CERT opozarja: December je veseli mesec – tudi za spletne goljufe!

Na nacionalnem odzivnem centru za omrežne incidente SI-CERT ob izteku leta 2015 opozarjajo na spletne goljufije, ki prežijo na povprečnega spletnega uporabnika; goljufije pri spletnem nakupovanju, lažne Facebook nagradne igre in viruse, ki nas pričakajo kar v elektronskem sporočilu s pripeto novoletno voščilnico.

Tudi sicer je leto 2015 zaznamoval velik porast izsiljevalskih virusov, ki se širijo v priponki elektronskega sporočila. Ti so s svojim pohodom dodobra prestrašili slovenske spletne uporabnike in se na njihov račun tudi zajetno okoristili. Virusi, ki so se širili pod pretvezo različnih priponk; neplačanega računa, življenjepisa, fotografije …

Previdno pri nakupovanju decembrskih daril v lažnih spletnih trgovinah z zelo ugodnimi izdelki priznanih blagovnih znamk; Ugg, Michael Kors, Longines. Spletne trgovine se oglašujejo na Facebooku, ob oškodovanju pa se potrošniki nimajo kam obrniti, saj se za veliko večino izkaže, da delujejo iz Kitajske in ostalih držav, kjer Evropska zakonodajo nima nobenega vpliva.

Vir: SI-CERT (Marta Štefanič)

Več v izjavi z javnost.

 

Objavil/-a: Drago Jovič
Ocena:
1 Zvezdica2 Zvezdici3 Zvezdice4 Zvezdice5 Zvezdic (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

One thought on “SI-CERT opozarja: December je veseli mesec – tudi za spletne goljufe!