20 na 2 leti podlage: Raziskujemo z Burger.si

Spletna stran burger.si je spletni projekt prikaza naravne in kulturne dediščine. Projekt temelji na interaktivnih 360° prostorskih slikah oz. na panoramski prostorski fotografiji. V projektu se terensko dokumentira in vizualizira geografske točke, prostore in pokrajine. Za šolsko rabo se je še posebej pokazala koristnost za vizualno izkušnjo ljudem z gibalnimi težavami ter učenje na daljavo.

Zamisel je iz leta 1993. Intenzivno terensko delo se je pričelo leta 1994, predvsem z dokumentiranjem slapov in potokov in rek. Začetek prikaza projekta na svetovnem spletu je bil februarja leta 1996 in pod domeno burger.si pa marca 1997.

Od leta 2000 projekt deluje na Arnesovih strežnikih. Do 8. novembra 2009 je spletno stran www.burger.si oz. www.mojaslovenija.si obiskalo 25,5 milijonov obiskovalcev. Bilo jih je verjetno več; toliko je bilo zabeleženih samo različnih IP-jev.

Leta 2011 je bil del vsebine zaradi inšpekcijskega postopka zaradi domnevnega nezakonitega fotografiranja in zahteve Urada informacijskega pooblaščenca Republike Slovenije o popolnem uničenju fotografskega arhiva, ki je hranil prepoznavne obraze ljudi z lokacij iz Slovenije, umaknjena s svetovnega spleta. Zato si ne morete več ogledati projekta ‘City view – Ljubljana kot muzej na prostem’ iz leta 1998 oz. 1999. Projekt je bil opisan v slovenskih revijah in časopisih, leta 2002 je bila celo posneta kratka oddaja na RTV Slovenija. Šlo je za svetovni pionirski projekt, ki se je zdaj razširil na podzemni kraški svet – “Subterranean View”.

Aplikacije delujejo tudi na mobilnih napravah.

br1 br3 br2