Dramlje GOAL (Growing Outdoor Agrotourism Learning)

Projekt GOAL (Growing Outdoor Agrotourism Learning) je del programa Erasmus+ in povezuje šole iz Španije, Turčije, Bolgarije in Slovenije v prizadevanjih, da bi primarni sektor postal zanimiva alternativa našim učencem na njihovi poklicni in življenjski poti.

Projekt bo trajal dve leti, vanj pa bodo vključeni učenci vseh razredov, učitelji, lokalna skupnost in zainteresirane institucije. OŠ Dramlje v tako velikem mednarodnem projektu sodeluje prvič in je skupaj s šolama iz Turčije in Bolgarije v vlogi partnerske države, medtem, ko je šola iz Španije glavna pobudnica in koordinatorka projekta.

Gostom iz Španije, Turčije in Bolgarije smo med prvo mobilnostjo v dveletnem Erasmus+ projektu GOAL (Growing Outdoor Agrotourism Learning) želeli pokazati lepote in posebnosti naše dežele, obenem pa speljati vse aktivnosti načrtovane v tej dejavnosti.  Oboje nam je, sodeč po reakcijah naših prijateljev, v celoti uspelo.  S pomočjo našega zunanjega sodelavca Boštjana Goleža, smo teoretično in praktično obdelali izdelavo turistične poti s poudarkom na kmečkem turizmu, v sodelovanju z RA Kozjansko razpravljali o turizmu kot ga vidijo mladi, na ŠC Šentjur izvedeli vse o njihovih programih in bili deležni čudovitega kosila, na Uršuli doživeli dobrote Kozjanskega, ki so jih pripravile prijazne članice Aktiva kmečkih žena Dramlje, na Ranču Shire jezdili največjega konja v Sloveniji, na kmetiji Korenjak spekli kruh in spoznali življenje in delo na slovenski kmetiji,  v Okrepčevalnici Čater jedli tradicionalno slovensko nedeljsko kosilo, poslušali slovensko pesem v izvedbi Kulturnega društva Dramlje in gostom  na Rogli pokazali sneg, ki ga predvsem Španci še nikoli niso videli.

Obisk v Sloveniji  je sodelujoče šole med sabo še bolj povezal in učencem prinesel nove izkušnje, znanje in prijatelje. Pokazal  jim je tudi smisel učenja tujega jezika,  poznavanja drugih kultur in potencial dela v primarnem sektorju, kot dobri alternativi na njihovi poklicni poti.   Učiteljem pa so ti dnevi prinesli spoznanje,  da je bila odločitev za sodelovanje v projektu več kot pravilna.

Prispevek Mitja Logar

Če želite deliti dobre izkušnje dogajanja pri vas, lahko kratek prispevek s fotografijami pošljete na naš naslov in poskrbeli bomo za objavo.

Objavil/-a: Drago Jovič
Ocena:
1 Zvezdica2 Zvezdici3 Zvezdice4 Zvezdice5 Zvezdic (2 votes, average: 1,50 out of 5)
Loading...