21. državno tekmovanje iz znanja geografije

V Rogaški Slatini je 19. aprila potekalo državno tekmovanje iz znanja geografije. 21. tekmovanje je organiziral Šolski center Rogaška Slatina. Za svečani uvod v Kulturnem centru so poskrbeli dijaki s kulturnim programom. Udeležence in mentorje sta pozdravila  Dubravka Berc Prah, ravnateljica, in Branko Kidrič, župan Rogaške Slatine. Danijel Lilek, vodja tekmovanja, je tekmovalce seznanil z navodili, mentorje pa usmeril v podporne naloge – spremljanje tekmovalcev in vrednotenje izdelkov, ki so jih morali opraviti, da je tekmovanje nemoteno potekalo.

Srednješolski tekmovalci so na terenu raziskovali mestni tloris in njegovo zgradbo; osnovnošolci so raziskovali obrobno pobočje, ki pomeni stik mestnega in podeželskega okolja.

Po tekmovanju so udeleženci še spoznavali zdraviliško mesto – obiskali so podjetji Steklarna Rogaška in Kozmetika Afrodita, mentorji pa so pregledali in ovrednotili njihove izdelke.

Sodelovalo je 123 osnovnošolcev in 68 srednješolcev, ki so si pot v finale zagotovili z uspehom na šolskem in enem od enaindvajsetih območnih tekmovanj.

Najboljši štirje srednješolci se bodo poleti udeležili svetovne olimpijade v Pekingu. Najboljši osnovnošolci in tisti srednješolci, ki bodo ostali korak za najboljšimi, bi se lahko udeležili jugovzhodnoevropskega tekmovanja v Srbiji, a šole bi morale same poiskati denar za potovanje in kotizacijo.

Terenske naloge si lahko ogledate v spletni učilnici.

Uradni rezultati bodo objavljeni prihodnji ponedeljek, ko bo potekel tridnevni rok za ugovore.

20160419_103317

Udeleženci in mentorji so do zadnjega kotička napolnili veliko dvorano Kulturnega centra.

20160419_103727

Za kulturni program so poskrbeli dijaki Šolskega centra Rogaška Slatina

 20160419_121054 

Na terenskem delu tekmovanja je bilo treba pokazati veliko geografskih spretnosti in veščin.

20160419_100249 

Da je vse gladko teklo – od prijave do odhoda – so v zelenih majicah poskrbeli dijaki ŠC Rogaška Slatina.