Znanstival dogodivščin 2016

Tudi v letu 2016 bo Ustanova Hiša eksperimentov organizirala Znanstival dogodivščin – tridnevni dogodek namenjen promociji znanosti in izobraževanja.

Znanstival dogodivščin 2016 bo potekal med 3. in 5.6.2016 v Ljubljani.
Tridnevni festival dogodivščin, znanstvenih predavanj, eksperimentalnih delavnic in posebnega presenečenja – znanstveni spektakel je namenjen vsem, katerim je namenjena tudi Hiša eksperimentov.

Torej zares vsem. Edini pogoj za udeležbo je radovednost. Festival je za vse obiskovalce brezplačen.
Znanstival so začeli ustvarjati zato, ker jih takšne stvari veselijo in ker so prepričani, da bodo tudi vas. Stkali so ga iz:

  • Znanstvenih dogodivščin, ki so improvizacija promocije izobraževanja, neke vrste jazz v znanosti. V dobre pol ure zanimivih in privlačnih poskusov ter interakcije z obiskovalci, na poljuden način prikažejo neko temo iz znanosti. Dogodivščine se izvajajo na odprtem, pa tudi v Hiši eksperimentov. Prav veseli so, da niso edini v svetu, ki izvajajo dogodivščine. Z ljudmi iz tujine imajo pristen stik in tudi zato se gostje radi odzovejo na povabila. Dogodivščine izvajajo predavatelji iz Hiše eksperimentov in pa vabljeni predavatelji.
  • Delavnic – DRZNI eksperimenti. Tu obiskovalci iz enostavnih predmetov izdelujejo zanimive znanstvene stvaritve: oboo, vulkan, letala, vozilo na zračni blazini, spektroskop, fagot, …
  • Znanstveno-promocijskih predavanj, ki se odvijajo v Hiši
  • Znanstvenega spektakla, ki ga bodo izvajali v soboto na Prešernovem trgu,
  • Vrta eksperimentov, »Vrta« stojnic na katerih se bodo predstavile še druge institucije, ki po merilih Hiše eksperimentov uspešno delujejo na področju promocije izobraževanja in znanosti, ter
  • Hiške eksperimentov v desnem atriju Magistrata.

Vir in več: Znanstival dogodivščin 2016