Na ZOTKINIH TALENTIH 2016 zbran cvet slovenskega znanja

Na prireditvi ZOTKINI TALENTI 2016, s katero je Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) počastila dosežke nadarjenih mladih, ki so na državnih tekmovanjih in srečanjih mladih raziskovalcev v organizaciji ZOTKS v šolskem letu 2015/16 prikazali največ znanja in dosegli najboljše rezultate, se je zbralo več kot 1.300 osnovnošolcev, dijakov, mentorjev ter drugih gostov. Letošnja prireditev je potekala pod častnim pokroviteljstvom ministrice za izobraževanje, znanost in šport dr. Maje Makovec Brenčič.

»Hodite po neznanih poteh, odkrivajte novo in pustite sled. Vedno gradite samo na znanju,« je v čestitki vsem letošnjim nagrajencem, ki so na tekmovanjih in srečanjih v organizaciji ZOTKS prikazali največjo mero inovativnosti in raziskovalnega duha, povedal prof. dr. Radovan Stanislav Pejovnik, predsednik upravnega odbora ZOTKS. »Na področju znanosti, naravoslovja in tehnike delamo z otroki in mladino že več kot 65 let. Ves ta čas si prizadevamo za dvig priljubljenosti teh področij med mladimi ter za spodbujanje in razvijanje njihove ustvarjalnosti in raziskovalne žilice. Upam, da bodo dosežki letošnjih nagrajencev navdihnili tudi druge mlade, da pristopijo k raziskovanju na teh področjih.«

Svečan dogodek ZOTKS vsako leto organizira v čast najboljšim učencem, dijakom in študentom, ki so v tekočem šolskem letu na državnih tekmovanjih iz znanj z različnih področij in srečanjih mladih raziskovalcev dosegli najboljše rezultate. Na vseh tekmovanjih v organizaciji ZOTKS je letos sodelovalo skupno okoli 52.300 otrok in mladih, od katerih jih je 17.763 za udeležbo na šolskih ali regijskih tekmovanjih prejelo bronasta priznanja. Od teh so se na državna tekmovanja pod okriljem ZOTKS uvrstili 6.803 mladi, od katerih jih je 1.408 prejelo srebrna, 799 pa zlata priznanja.

Najboljših Zotkinih talentov, ki so na državnih tekmovanjih iz znanj z različnih področij in srečanjih v organizaciji ZOTKS v šolskem letu 2015/16 dosegli najboljše rezultate, je bilo skupaj 200, na odru Gallusove dvorane Cankarjevega doma pa se jih je zbralo 156, saj so bili nekateri med njimi celo dvojni ali trojni nagrajenci, en tekmovalec pa je dobil celo 4 zlata priznanja. Letošnjo prireditev, že šesto po vrsti, sta vodila Jure in Luka Sešek, za spremljevalni program pa so poskrbeli nadarjeni mladi, ki jih je ZOTKS izbral na za to organiziranem natečaju. Poleg tega so se v okviru dogodka na aleji fakultet in organizacij predstavile tudi tehniške, naravoslovne in druge fakultete ter nekaj podjetij in uspešnih projektov, ki so doma in po svetu predstavljali ZOTKS.

Prispevek: ZOTKS

One thought on “Na ZOTKINIH TALENTIH 2016 zbran cvet slovenskega znanja

 1. Lipovšek
  18. 6. 2016 at 11:13

  Kar tule bom napisal, ker je ZOTK tudi nevladna organizacija:

  Nevladne organizacije (društvo, zavod in ustanova) izkoristite možnost predstavitve vaše organizacije na OŠ Domžale.
  OŠ Domžale se je vključila v akcijo »NVO gre v šolo«, s katero želimo v okviru Stičišča NVO osrednje Slovenije dejavnosti nevladnih organizacij predstaviti osnovnošolcem in njihovim učiteljem. Dogodek NVO gre v šolo bo potekal v tednu otroka, v torek, 4. oktobra 2016, med 8.20 in 12.00. Izkoristite priložnost večje prepoznavnosti vaše organizacije med osnovnošolci in učitelji. Društva, zavodi in ustanove boste imeli za svoje aktivnosti na voljo primeren prostor v šoli in s tem možnost prikazati pester nabor aktivnosti, ki jih izvajate.
  Namen akcije je predstavitev nevladnih organizacij (društev, zavodov in ustanov) in njihovih dejavnosti, programov in projektov učencem in učiteljem, seznaniti učence z različnimi prostočasnimi dejavnostmi z možnostjo aktivnega vključevanja v lokalno okolje ter vključitev dejavnosti oziroma programov nevladnih organizacij v izvajanje šolskega učnega načrta.
  V sklopu dogajanja bomo na moderiran način vaše programe, primerne za obisk otrok, predstavili vodstvu šole in učiteljem, s ciljem, da jih prepoznajo kot možnost vključitve v šolski učni program. Različni programi, ki jih nevladne organizacije izvajate, so lahko ena od oblik učnega procesa oz. odlična dopolnitev učnega programa, ki se izvaja v šoli.

  T: +386 (0)59 927 619
  F: +386 (0)1 3209 484
  W: http://www.consulta.si
  FB: Stičišče NVO osrednje Slovenije
  FB: Regionalni center NVO