Nosorog v Vražji jami pri Logatcu

Osnovna šola 8 talcev iz Logatca je 16. februarja pripravila zanimivo in odmevno prireditev Raziskovanje Gradišnice ali Vražje jame pri Logatcu. Na prireditev so povabili občane Logatca in jim pokazali rezultate tridnevnega raziskovalnega tabora, ki so ga pripravili oktobra 2016. Lani je namreč minevalo 130 let od neverjetnega podviga Viljema Putika, gozdarskega inženirja, ki je izdelal pripravo – prometilo, s katero so se spustili v globino 60 metrov, potem pa še dvakrat toliko po lestvah in skalovju.

Osrednji del večerne prireditve je bil ogled 30-minutnega filma, v katerem se skozi živo in doživeto pripoved Mirana Nagodeta prepletajo dokumentarni posnetki raziskovalnega tabora, stoletje stare fotografije in skice ter natančni podatki o stoletnih raziskovanjih Vražje jame in njene okolice: od legend in pripovedk do natančnih podatkov in otipljivih odkritij ter znanstvenih raziskav, ki so med drugim ugotovile, da je najdeno okostje v Dolarjevi jami pripadalo gozdnemu nosorogu, ki je tod živel pred 20 000 leti. Film je oblikoval Primož Godina.

V raziskovalnem taboru pa ni šlo zgolj za obujanje spominov na Putika, ampak so učenci uprizarjali takratne dogodke, jih likovno oblikovali in pisali literarna dela o Gradišnici. Del njihovega ustvarjanja so si obiskovalci lahko ogledali na priložnostni razstavi; vsak pa je prejel 48-stransko barvno publikacijo in DVD, katerih izdajo je omogočila Občina Logatec.

img_6531 Likovna razstava o raziskovanju Vražje jame.

img_6518Obiskovalci večerne prireditve.

img_6525Ravnateljica se je zahvalila Miranu Nagodetu.

img_6526 Logaški župan Berto Menard je kakovost in uporabne rezultate raziskovalnega tabora postavil v občinske in okvire ljubljanskega območja.

img_6517 Kulturni program ob uvodu v predstavitev raziskovanja.