7. Kocenov pohod na Ponikvi

Turistično-olepševalno društvo Ponikva, Društvo učiteljev geografije Slovenije in OŠ Blaža Kocena Ponikva so 18. marca v spomin na Blaža Kocena pripravili izobraževalni pohod po Ponikvi in njeni okolici. Letošnja sobota je bila posvečena spominu na priznanega geologa prof. dr. Stanka Buserja, ob 10-letnici njegove smrti.

Po uvodnem pozdravu je udeležence po »Kraško-vodni poti dr. Stanka Buserja« vodil glavni avtor poti Tomo Golob. Ogledali so si spominski park, cerkev sv. Martina in Slomškov trgu. Pot so nadaljevali po jerebikinem drevoredu do biološke čistilne naprave in mimo kraškega izvira do rastišča velikonočnice, ki je v tem času v polnem razcvetu. Ogledali so si kraški ponor in rojstno hišo dr. Stanka Buserja. Na povratku so se ustavili ob izviru tople vode – »perišču«, kjer so nekoč ženske prale perilo.

Po topli malici je sledilo popoldansko  strokovno srečanje v spomin na ponkovskega rojaka geologa prof. dr. Stanka Buserja. Prispevke o geologovem življenju in delu so predstavili Slava Kovačič, Buserjeva sošolka, dr. Matevž Novak, predsednik Slovenskega geološkega društva, dr. Jurij  Kunaver, geograf in geomorfolog, Igor Bahar, geograf in učitelj na II. OŠ Rogaška Slatina in Staška Buser, geologova nečakinja.

Tudi na Arnes video.

img_6697 Pri Buserjevi rojstni hiši je udeležence pozdravila Staška Buser in jih gostoljubno povabila na domačijo.

img_6699 Slava Kovačiča se je Buserja spomnila kot njegova sošolka.

img_6700  Matevž Novak je orisal Buserjevo strokovno življenjsko pot in njegove znanstvene dosežke. img_6704 Igor Bahar je izpostavil Buserjeve zasluge za uveljavljanje geologije in kamninskih zbirk na šolah.  img_6706 Jurij Kunaver je osvežil spomine na Buserjevo izobraževanje učiteljev in njuno skupno delo pri raziskovanju geološke zgradbe Zgornjega Posočja.

img_6696 Tomo Golob je udeležencem pokazal delovanje in učinkovitost prve biološke čistilne naprave v Sloveniji.

pot-2017 Letošnja pot je bila dolga 5 km, 21 študentov geografije mariborske Filozofske fakultete, ki so se s profesorico udeležili pohoda in predavanj, pa je v naprave GPS zabeležilo tudi sled poti.