Ženske v narodnoosvobodilnem gibanju na Slovenskem

V Knjižnici Mirana Jarca v Novem mestu je 6. aprila 2017 potekala javna predstavitev raziskovalnih nalog s temo Ženske v narodnoosvobodilnem gibanju na Slovenskem. Natečaj je pripravilo krajevno združenje borcev za vrednote NOB.

Predstavljene so bile tri naloge:

  • Aktivno v boj proti okupatorju – Zima Vrščaj Holy avtorjev Maksa Andrina ter Tomaža Stuparja z OŠ Stopiče pod mentorstvom učiteljice Dragice Poljanec;
  • Zora Rupena – Katja avtoric Eve Kocjan, Eme Čuk, Monike Udir in Anje Putiš z OŠ Center Novo mesto pod mentorstvom učiteljev Zlate Valentić, Danice Rangus in Valterja Rabiča;
  • Ženske v narodnoosvobodilnem gibanju na Slovenskem – Mara Rupena Osolnik avtorjev Nine Pavlin, Pie Žnidaršič in Lana Zirkelbacha s Srednje elektro šole in tehniške gimnazije Šolskega centra Novo mesto pod mentorstvom učiteljic Jožice Jožef Beg ter Rose Mohar.

Po mnenju komisije, ki je pregledala in ocenila naloge, ter glede na zelo pozitiven odziv občinstva, ki je napolnilo Trdinovo čitalnico, so bile vse tri naloge zelo kakovostne, saj so odstrle nov pogled na vlogo žensk v preteklosti, še zlasti v času NOB, avtorji pa so jim vsak po svoje vtisnili svoj pečat.

In še zanimivost: vse tri v nalogah predstavljene ženske so bile učiteljice, Mara Rupena Osolnik pa je med drugim zaslužna tudi za uvedbo toplih malic v slovenskih šolah.

Svečana podelitev nagrad udeležencem natečaja bo 19. aprila na slovesnosti v počastitev dnevu boja proti okupatorju v Parku rastoče knjige v Novem mestu.

img_20170406_110632_hdr  Mara Rupena Osolnik v raziskavi Nine Pavlin, Pie Žnidaršič in Lana Zirkelbacha s Srednje elektro šole in tehniške gimnazije Šolskega centra Novo mesto.

img_20170406_101446_hdr Zima Vrščaj Holy v raziskavi Maksa Andrina ter Tomaža Stuparja z OŠ Stopiče.

img_20170406_103404 Zora Rupena – Katja v raziskavi Eve Kocjan, Eme Čuk, Monike Udir in Anje Putiš z OŠ Center Novo mesto

img_20170406_105311_hdr  Občinstvo je napolnilo Trdinovo čitalnico.

Novico posredovala A. A.