51. srečanje mladih raziskovalcev Slovenije

Na Srednji poklicni in tehniški šoli Murska Sobota in Gimnaziji Murska sobota je 15. maja potekalo 51. srečanje mladih raziskovalcev Slovenije. Prek 500 učencev in dijakov je predstavilo 221 raziskovalnih nalog, ki jih je ovrednotilo 122 recenzentov. Po uvodnem programu in pozdravih so raziskovalci v 20 skupinah (od astronomije do zgodovine) predstavili svoje izdelke; 10 minut so imeli na voljo za razgrnitev odkritega, 5 minut je bilo na voljo za vprašanja. Po predstavitvi so imele komisije čas za razmislek in odločitev. Popoldne so komisije v vsaki od dvajsetih skupin podelile po dve zlati, srebrna in bronasta priznanja.

dscn0026 Udeležence je pozdravil Mitja Slavinec in jim zaželel čim bolj uspešno predstavitev raziskanega.

img_7762 Med udeleženci je bilo tudi 70 gostov iz Makedonije, ki so se zanimali za načn spodbujanja raziskovalnega dela mladih, ki ga Zveza za tehnično kulturo Slovenije  sistematično gradi  že 51 let.

img_7764 Ludvik Sukič, ravnatelj SPTŠ Murska Sobota, se je v motivirajočem nagovoru sprehodil skozi zgodovino raziskovanja.  img_7767 Ansambel SPTŠ je za spodbudo zaigral tri poskočne.

img_7769Radovan Stanislav Pejovnik, predsednik upravnega odbora ZOTKS, je mladim razrnil pogosto spregledani del raziskovanja – lepoto in užitek.

dscn0030 Tekmovalci in strokovna komisija v skupini geografija in geologija.