17. šolsko tekmovanje v poslovnih načrtih – Mladi podjetnik na SEŠ Maribor

Mladi podjetniki so v začetku junija 2017 ponovno prižgali svojo poslovno idejo. Prihodnost pripada mladim, ki imajo ideje. Prihodnost pripada podjetnim.

Dijaki Srednje ekonomske šole Maribor so to dokazali že velikokrat. Svojo ustvarjalnost, podjetnost in inovativnost so razvijali že s sodelovanjem  v projektu SPIRIT-a – Mladim se dogaja, ki je potekal na šoli v šolskem letu 2016/2017.

Dijaki SEŠ so radovedni, pogumni, imajo radi izzive, so vztrajni, zagnani, drzni, se znajo skozi učenje tudi zabavati,… in zaradi vseh teh pravih podjetniških  lastnosti so tudi že zelo prepoznavni.

Na SEŠ Maribor spodbujajo podjetniško miselnost, ustvarjajo učno okolje, ki dijakom daje dodano vrednost in gradi njihov osebni razvoj in karierno pot.

V komisiji, ki je usmerjala in svetovala mladim podjetnikom so bili g. David Klobasa, nekdanji dijak SEŠ, danes pa uspešen podjetnik in menedžer podjetja DKC MANAGEMENT EVENTS, Jaša Žigert, ki je osvojil 2. mesto na državnem tekmovanju Mladi podjetnik na Gea College in Jaka Majhenič, ki  je lani poleti osvojil 2. mesto na Business idea pitch tekmovanju na Toronto Bussiness Academy, lanskoletna dijaka, ki že uspešno orjeta študijsko in podjetniško pot z izdelkom ClassyChairCase in s svojo inovacijo postajata globalno prepoznavna ter mag. Jure Verhovnik, vodja podjetniškega inkubatorja Univerze v Mariboru , ki deluje v okviru Tovarna podjemov.

Tokrat se je predstavilo 23 mladih podjetnic in štirje mladi podjetniki. Dijaki 3. letnikov programa ekonomska gimnazija, so ustvarjali svoj poslovni načrt  pri urah podjetništva in vlagali tudi veliko dodatnega dela doma.

Predstavljenih je bilo sedem poslovnih načrtov, ki sta jih mentorici prof. Bronja Jarc in prof. Simona Tement selekcionirali na razrednih tekmovanjih. Na prva tri mesta so se zavihteli Woodsound, Amara in Paletko, sodelovali pa so še Gaga rent, L 3, Gramofonkovič on Vesele šape.

Najboljše tri EKIPE se bodo lahko udeležile državnega tekmovanja v poslovnih načrtih na Gea Collegeu v Ljubljani.

Dogajanje je popestrilo predavanje uspešnega podjetnika in menedžerja g. Davida Klobase, ki je predstavil svojo podjetniško pot.

V sodelovanju z ameriško ambasado pa je predaval velik svetovljan dr. Michael Goldberg iz Weatherhead School of Management, Case Western Reserve University iz Clevlenda. Dijaki in učitelji so imeli priložnost za pridobitev novih znanj in bogatih izkušenj strokovnjaka za podjetništvo in startup-e.

Fotografije: Drago Jovič