70 let kamniškega zavoda CIRIUS

24. junija so se v Kamniku zbrali gojenci, učenci, krajani in zaposleni, da bi proslavili 70-letnico delovanja zavoda CIRIUS. Njegovi začetki segajo v leto 1947, ko je bil ustanovljen Dom invalidne mladine Kamnik v Mekinjah. Šolski programi so se začeli uvajati od leta 1951dalje; najprej poklicni programi,nato osnovnošolski. Vzporedno pa je zavod razvijal koncept celostnega usposabljanja z interdisciplinarnim pristopom strokovnih delavcev pedagoške in zdravstvene stroke, kar  je še danes vodilo njegovega delovanja. Leta 1964 se je zavod preselil na sedanjo lokacijo. Domski del stavb je bil obnovljen leta 1991, šolski pa leta 1994.

Nato so pridobili prostore za hipoterapijo in druge oblike terapevtskega jahanja. Od septembra 2008 je zavod v sedanji obliki z novo telovadnico, moderno opremljenimi prostori zdravstvene terapije, terapevtskim bazenom, učilnicami 1.triletja in predmetnimi učilnicami, prostori za program (post)rehabilitacijski praktikum, novo predavalnico in prostori svetovalnih služb, zavod pa je pridobil tudi nove prostore za zdravstvene ambulante in zdravstveno nego, novo knjižnico z multimedijsko učilnico ter novo kuhinjo z jedilnico.

Praznovanje so pričeli dopoldne z dobrodelnim tekom in pohodom. Sledil je kulturni program, v katerem so obiskovalci prisluhnili glasbi in poeziji. Spregovorila sta tudi Goran Pavlič, direktor, in Marjan Šarec, kamniški župan. Nato so zaposleni razkazali prostore in dejavnost zavoda. Po pikniku so se obiskovalci družili ob živi glasbi in obujali spomine.

img_7970 img_7971 img_7973 img_7974 img_7975