5. CodeWeek – Teden programiranja

Ekipa CodeWeeka vabi, da se priključite gibanju za razvoj digitalnih veščin in mladim omogočite prve korake v svet programiranja. Letošnji CodeWeek, peti po vrsti, bo potekal od 7. do 22. oktobra; ekipa slovenskih prostovoljcev je zanj pripravila video napovednik, v katerem nastopa pet uspešnih programerjev in programerk.

Organizirajte delavnico

Spoznavanje tehnologije in nabiranje novih znanj ni le zabavno, ampak skoraj nujno za mlade, ki bodo čez nekaj let vstopali na trg dela. Zato pozivamo učitelje, programerje in vse ostale, ki vas zanima digitalna tehnologija, da med 7. in 22. oktobrom organizirate CodeWeek-delavnico v vašem razredu, pri krožku ali v lokalni knjižnici.

Delavnico lahko posvetite programiranju, delovanju računalnikov, arhitekturi internetnega omrežja, pasteh lažnih novic (fake news), zasebnosti in varnosti na internetu ali kakšni drugi temi po vaši presoji, s katero bodo šolarji urili svoje digitalne veščine.

Koordinatorji projekta so izdelali učno pripravo za delavnico programiranja s Scratchem, ki je brezplačno na voljo vsem mentorjem. Poleg tega vam bodo v pomoč z nasveti, kako organizirati in prijaviti CodeWeek-dogodek in kako izvesti delavnico programiranja brez računalnika, če v razredu nimate računalniške opreme.

Digitalna pismenost za digitalno družbo

CodeWeek je nastal na pobudo mladih svetovalcev za razvoj evropske Digitalne agende (angl. Digital Agenda for Europe) pri  Evropski komisiji. Ti so prepoznali izzive na trgu dela, s katerimi se bodo zaradi nizke digitalne pismenosti v prihodnosti srečevali Evropski mladi.

Da bi mladim pomagali vzbuditi zanimanje za programiranje in ustvarjanje digitalnih projektov, prostovoljci že peto leto organizirajo delavnice digitalnih veščin za šolarje, dijake in študente.

CodeWeek 2017, 7.-22. oktober

Od leta 2013 so ekipe po Evropi organizirale 30.000 delavnic, na katerih je sodelovalo več kot milijon in pol mladih. Peti CodeWeek – Teden programiranja pa traja kar dve tedna, zato bo možnosti za tečaje in delavnice še več.

codeweek_logo