Za Slovenijo zlata medalja v 14. poskusu

V Beogradu je v okviru dejavnosti Mednarodne geografske zveze IGU/UGI od 2. do 8. avgusta potekala 14. svetovna geografska olimpijada. Na njej je nastopilo 41 držav s štiričlanskimi ekipami dijakov in dveh mentorjev. Slovenija je ena od treh držav, poleg Nizozemske in Poljske, ki je doslej tekmovala na vseh olimpijadah – prva je bila leta 1996 na Nizozemskem.

Letos so Slovenijo zastopali Jaka Tasič in Anže Šumah z gimnazije ŠC Ravne na Koroškem in Bor Jerman in Anž Plut s Srednje šole Črnomelj. Spremljali sta jih njuni profesorici in mentorici Vesna Fabjan in Mojca Krebs ter pedagoški svetovalec Danijel Lilek, ki je slovenski koordinator geografskega tekmovanja, v Beogradu pa je bil zaradi svoje strokovnosti in izkušenj tudi odgovoren za pripravo in vrednotenje večpredstavnostnega dela tekmovanja, ki je potekalo v obliki kviza.

Odprtje je potekalo v osrednjem srbskem gledališču. Po monodrami o srbskem svetovno znanem geografu Jovanu Cvijiću in pozdravnih govorih organizatorja, predsednika Srbske akademije znanosti in umetnosti in ministra za šolstvo je sledil mimohod vseh tekmovalcev.

Nato so se zvrstili štirje tekmovalni dnevi. Najprej so tekmovalci esejsko odgovarjali na vprašanja iz svetovne geografske problematike. Nato so en dan raziskovali teren v okolici Beograda in v soboto pripravili poročilo, ki je moralo temeljiti na samostojno izdelanem zemljevidu. V nedeljo je potekalo kvizovsko tekmovanje s 40 vešče zastavljenimi vprašanji o poznavanju geografskih procesov; na vprašanja ni bilo mogoče odgovarjati zgolj sklicujoč se na spomin ali učenje na pamet.

Slovenska ekipa je z nestrpnostjo čakala na razglasitev rezultatov. Slovenci so medalje osvajali vedno, a zlata še niso osvojili. Zato je bilo veselje toliko večje, ker je Anže Šumah osvojil zlato za Slovenijo. Uspeh je dopolnil Anž Plut, ki je osvojil bron. Del slovenske ekipe se že vrača v domovino, del pa bo ostal na enotedenski ekskurziji po Srbiji.

Povzeto po ZRSŠ >>>

img_0190 Udeleženci pred odprtjem IGEO2017 v narodnem gledališču sredi Beograda. (Foto: Lynn Moorman)

fullsizerenderZačetna scenografija na kateri je igralec nastopil z monodramo Jovan Cvijić, ki se je spraševal, ali je geografija nastreljana podatkografija ali premišljena vsebinografija. (Foto: Lynn Moorman)

dsc03012Jovan Cvijić se je ukvarjal tudi z raziskovanjem, kako je bil poimenovan Balkanski polotok v preteklosti. (Foto: Danijel Lilek)

dsc03008 Mimohod slovenske ekipe ob odprtju IGEO2017. (Foto: Danijel Lilek)

izrezSlovenska ekipa.dsc03033V večernem delu tekmovalnih dejavnosti so se s kulturnim programom predstavili tako gostitelji kot vse udeležene države. (Foto: Danijel Lilek)kuhaVsaka država se je v prostočasnem delu tekmovanja predstavila tudi s svojo kulturno značilnostjo. Nekateri so peli, drugi plesali; Slovenci so spekli potico in se uvrstili takoj za Argentino. (Foto: Danijel Lilek)plakatO geografski značilnosti države so morali udeleženci izdelati plakat. Slovenci so ga predstavili tudi televizijski ekipi. (Foto: Danijel Lilek)

_vic8307 Nasmejani Anže Šumah se je okitil z zlatom. (Foto: Danijel Lilek)

anz_plut Anž Plut na zmagovalnem odru z osvojenim bronom. (Foto: Danijel Lilek)