Deset prejemnikov državnih nagrad za izjemno delo na področju šolstva

Pred svetovnim dnevom učiteljev, so bila podeljena najvišja priznanja Republike Slovenije na področju šolstva. Nagrado Republike Slovenije, ki je nekoč nosila ime Žagarjeva nagrada, je prejelo deset izjemnih posameznikov, ki svoje delo opravljajo na področju predšolske vzgoje, osnovne šole, srednje šole, višjega in visokega šolstva in izobraževanja odraslih.

Gre za tradicionalno prireditev, letos že 51. po vrsti.Slavnostni govorec na prireditvi je bil dr. Milan Brglez, predsednik Državnega zbora Republike Slovenije, zbrane pa sta nagovorili še dr. Maja Makovec Brenčič, ministrica za izobraževanje, znanost in šport in prof. dr. Ljubica Marjanovič Umek, predsednica Odbora za podeljevanje Nagrad Republike Slovenije na podorčju šolstva. Odbor je soglasno določil, da v letu 2017 podeli deset nagrad na petih področjih, in sicer eno nagrado za predšolsko vzgojo v vrtcih; dve nagradi za osnovno šolo; eno nagrado za srednje šole; pet nagrad za višje in visoko šolstvo ter eno nagrado za izobraževanje odraslih. Štiri nagrade (za vrtce, srednje šole, višje in visoko šolstvo) je podelil za življenjsko delo in šest nagrad za izjemne dosežke na področju vzgoje in izobraževanja.

“Vloga učiteljice in učitelja ni le pomembno poslanstvo, ampak tudi izjemna odgovornost. Vsak dan večja, saj šola vse bolj postaja odsev družbe in njene kompleksnosti,” je med drugim poudarila ministrica dr. Maja Makovec Brenčič. Po njenih besedah so učiteljice in učitelji ključni nosilci znanja. Država se dobro zaveda pomena njihove vloge v družbi. Kot je dejala ministrica, si zato prizadeva tudi za urejanje materialnega položaja učiteljic in učiteljev. Prepričana je, da je treba njihovo delo tudi ustrezno finančno ovrednotiti. Poskrbeti moramo, da bo glas učiteljev avtonomen in slišan, je še poudarila ministrica dr. Maja Makovec Brenčič.

Letošnji nagrajenci so:

 • Mladen Kopasić, nagrada za izjemne dosežke na področju osnovnega šolstva;
 • Ivan Dović, nagrada za izjemne dosežke na področju osnovnega šolstva;
 • dr. Majda Schmidt Krajnc, nagrada za izjemne dosežke na področju visokega šolstva;
 • dr. Bogdana Borota, nagrada za izjemne dosežke na področju visokega šolstva;
 • dr. Mojca Čepič, nagrada za izjemne dosežke na področju visokega šolstva;
 • dr. Justina Erčulj, nagrada za izjemne dosežke na področju izobraževanja odraslih;
 • Marta Korošec, nagrada za življenjsko delo na področju vrtcev;
 • Mag. Stane Berzelak, nagrada za življenjsko delo na področju srednjega šolstva;
 • Majda Šlajmer – Japelj, nagrada za življenjsko delo na področju visokega šolstva;
 • dr. Janko Strel, nagrada za življenjsko delo na področju visokega šolstva.

Vsem nagrajencem iskreno čestitamo!

 • Obrazložitve nagrad (pdf)

Vir: MIZŠ

Objavil/-a: Drago Jovič
Ocena:
1 Zvezdica2 Zvezdici3 Zvezdice4 Zvezdice5 Zvezdic (3 votes, average: 4,33 out of 5)
Loading...