Oktobra OŠ Žiri in VVE v Plevnu (Bolgarija)

V OŠ Žiri skupaj z vrtcem v tekočem šolskem letu poteka zadnje leto triletnega sodelovanja v projektu Erasmus+ »I Feel Wood – For Good«, katerega rdeča nit je spodbujanje podjetništva na področju lesnopredelovalne industrije in storitev. V projekt smo se tako šola kot vrtec vključili, ker smo zaznali, da je tema primerna in nam nudi veliko možnosti za raziskovanje. Žirovska okolica ponuja veliko možnosti, da otroci vseh starosti les tudi začutijo. Sprehode v gozd vedno lahko izkoristijo za spoznavanje dreves in njihovih plodov. V vrtcu smo vključeni tudi v projekt Gozdni vrtec. Otroci imajo v gozdu svoj kotiček, ki ga sami urejajo. Vzgojiteljice so v svoj vzgojno izobraževalni program vključile les in z njim povezane dejavnosti. Močna lesna industrija in obrt v kraju pa osnovnošolcem nudi dodatno poglabljanje znanja o lesu. Spoznavajo postopke pridobivanja in predelave lesa.

OŠ Žiri in vrtec sta v projektu povezana s šolami in vrtci v Italiji, Nemčiji, Bolgariji in na Poljskem. V okviru projekta so izvedene mobilnosti z različnimi vsebinami, in sicer je bila tokratna v Bolgariji (oktober 2017) kar iz treh dogodkov: koordinatorskega sestanka, izmenjave izkušenj vzgojiteljev oz. učiteljev v nižjih razredih OŠ in za mobilnost učencev. Gre za izmenjavo izkušenj, delu na aktivnostih, povezanih z gozdom, lesom ter podjetništvom na tem področju, na mobilnostih pa spoznavamo naravne, kulturne in gospodarske značilnosti krajev, v katerih so sodelujoče šole. Projekt spodbuja poglabljanje znanja angleškega jezika, socialnih in IKT-veščin. Projekt ima tudi dobrodelno noto. Vsako leto je namreč organiziran dobrodelni sejem, na katerem se prodajajo leseni izdelki učencev, ki jih pripravijo že pred odhodom na mobilnost. Zbrana sredstva so namenjena državi gostiteljici v dobrodelne namene po presoji šole, v kateri je sejem izveden.

Žirovski udeleženci smo se v Plevnu v Bolgariji soočili s precejšnjo kulturno razliko, kar je še posebej zaznati v perifernem delu mesta Pleven, v katerem je gostujoča poklicna šola za vinarstvo in vinogradništvo, še posebej so to občutili učenci, ki so bivali z družino svojega gostitelja, dijaka gostujoče srednje šole. Učenci OŠ Žiri so bili na mobilnosti v Bolgariji motivirani, vsem predstavitvam so prisluhnili in si z zanimanjem ogledali predstavljene znamenitosti.

Skupaj smo si udeleženci mobilnosti ogledali mestni muzej Panorama, ki je bil ustanovljen ob 100. obletnici zmage nad turškim okupatorjem. Z avtobusom smo se odpeljali v severni del Bolgarije, v mesto Gabrovo, kjer smo si ogledali Etar – etnografski muzej na prostem. Opazovali smo različne obrtnike pri delu (izdelovanje lesenih glasbil, nakita ter drugih lesenih izdelkov). Etnografska vas prikazuje tradicionalne obrti v Bolgariji ter kulturo in način življenja.

Lep sprejem in obsežnejšo predstavitev so učiteljem pripravili v najstarejšem vrtcu v Plevnu, kjer smo hospitirali pri uri angleščine, ki so jo izvedli pri najstarejših otrocih. Spoznali smo njihov sistem predšolske vzgoje. V mnogih točkah je podoben našemu, so pa tudi razlike. Izvajanje predšolske vzgoje prav tako temelji na različnih področjih: učenje jezikov, glasbe, likovnega ustvarjanja, športa, matematike, pri čemer uporabljajo tudi IKT. Število otrok v posameznih oddelkih je glede na predpise višje kot v slovenskih vrtcih. V vrtcu imajo dodatno zaposlene pedagoge za glasbo in ples.

Vključenost v projekt Erasmus+ prispeva tako šoli kot vrtcu v Žireh dodano vrednost v smislu učenja in pridobivanja vrednot, potrebnih za življenje.

Zapisali: Maja Brezovar, Damjana Milardović

Fotografiji sta iz mesta Vratsa, Bolgarija.

Objavil/-a: Drago Jovič
Ocena:
1 Zvezdica2 Zvezdici3 Zvezdice4 Zvezdice5 Zvezdic (3 votes, average: 4,33 out of 5)
Loading...

One thought on “Oktobra OŠ Žiri in VVE v Plevnu (Bolgarija)