Priporočila za uporabo orodij pri izvajanju izobraževanja na daljavo

Z današnjim dnem so v slovenskih vzgojno-izobraževalnih zavodih nastopile okoliščine, ki omogočajo le izvajanje izobraževanja na daljavo. Zaradi preobremenjenosti sistema prihaja pri tem do določenih težav, za kar vas prosimo za razumevanje. Objavljamo usmeritve in priporočila za uporabo orodij pri izvajanju izobraževanja na daljavo.

Z upoštevanjem navedenih priporočil lahko veliko pripomorete k razbremenitvi sistema in zmanjšanju težav.

Prosimo, da se v teh začetnih dneh osredotočite na bolj osnovne vrste komunikacije. Prenašanje izjemno veliko datotek ne priporočamo. 

Predlagamo smiselno uporabo naslednjih spletnih orodij:

Spletne učilnice
Predlagamo, da jih učenci od 1. do 5. razreda praviloma ne uporabljajo med 9. in 12. uro. V tem času naj ti učenci, če je le možno, uporabljajo druga orodja. Tv Slovenija v tem času  predvaja program z izobraževalnimi vsebinami, ki so primerne za to starostno skupino.

Spletne strani šol
Ne nalagajte video posnetkov neposredno na spletno stran šole, ampak na video portale s povezavami. Prosimo, pozovite starše, da v dopoldanskem času obiske spletnih strani zmanjšajo na najnujnejše.

Izmenjava datotek
Za izmenjavo datotek večjih od 10 MB praviloma uporabljajte storitve za izmenjavo datotek  (ARNES – filesender.arnes.si, Office 365 – OneDrive & Teams, eAsistent,  Lopolis in druge storitve za prenos datotek).  Pri uporabi drugih orodij poskrbite za varnost osebnih podatkov.

Video
Odsvetujemo uporabo videokonferenc in video prenosov za množično komuniciranje. Če je možno, video posnemite in ga odložite na video portale (video.arnes.si, Youtube…). S tem boste občutno zmanjšali obremenjenost povezav, kar še posebej povzročajo prenosi v živo (enosmerna video komunikacija, pretočni video) in videokonference (dvosmerna video komunikacija, npr. VOX).

E-pošta
Za komunikacijo lahko uporabljate e-pošto praviloma brez priponk oz. največ  v velikosti do 1 MB.

Objavil/-a: Janko Harej
Ocena:
1 Zvezdica2 Zvezdici3 Zvezdice4 Zvezdice5 Zvezdic (2 votes, average: 4,50 out of 5)
Loading...

2 thoughts on “Priporočila za uporabo orodij pri izvajanju izobraževanja na daljavo

 1. Karmen Lemut
  19. 3. 2020 at 12:40

  Pozdravljeni,
  ker možnosti krajšanja URL na SIO.si ni več, me zanima katero povezavo priporočate?
  Lep pozdrav,
  Karmen

  1. Amela Sambolić Beganović
   19. 3. 2020 at 20:57

   Pozdravljeni,
   sama uporabljam Bit.ly, ker mi omogoča preimenovanje povezav in tudi sledenje.
   Uporabljam pa tudi https://www.shorturl.at/.
   Je pa veliko možnosti. Izbira je vaša :).