Pouk na daljavo je uspešen

Teden od 16. marca 2020 dalje je bil v marsičem prelomen. Spremeniti so se morale naše ustaljene navade, socialne veščine, druženja, preživljanje prostega časa in pristali smo doma.


Čez noč se je na glavo obrnil tudi pouk in vse, kar se dogaja v izobraževanju. Ne smemo v šole. Vse na daljavo.

Zapisi, komentarji in objave v medijih in na družbenih omrežjih pa kažejo, da so se novemu načinu dela dobro prilagodili tako učitelji, kot učenci in vsi drugi, ki jih je to doletelo. Povzamimo zgolj nekaj primerov dobrih praks.

Osnovna šola Cerkno

Ravnatelj osnovne šole Cerkno je v izjavi za javnost zapisal:

V štirih dneh obratovanja so bile e-vsebine na spletni strani šole prelistane več kot 7.000-krat. Na šoli se zavedamo, da vsi starši žal ne morejo omogočiti otrokom dostopa do spletnih vsebin. Že v mesecu februarju smo družinam poklonili osem računalnikov, ki so jih nadomestili z novimi, in prav v takšnih situacijah ti pridejo še kako prav.

Pa tudi pogled na portal Osnovne šole Cerkno daje vedeti, da je pri njih za učenke in učence z navodili, gradivi in povezavami dobro poskrbljeno.

Med drugim so učenke in učence pozvali takole: “Če si kaj zanimivega počel, izdelal kakšno lep izdelek, si pogledal zanimiv film, prebral dobro knjigo, pomagal staršem ali pa tudi če nisi počel nič od tega in si samo lenaril, nam pošlji kakšno fotografijo, sporočilo, zgodbico ali posnetek.” Pa se na portalu nabirajo zgodbe iz preživljanja prostega časa.

Glasbena šola Lendava – Zeneiskola Lendva

V lendavski glasbeni šoli so se med drugim odločili, da bo individualni pouk instrumenta bo potekal preko Skypa, Viberja ali elektronske pošte…

Osnovna šola Livada Velenje

Na portalu Osnovne šole Livada Velenje nas je prijetno presenetila uvodna fotografija (domače delo učencev s podružnice v Škalah. Avtor: Karpo, 4.r), ki na igriv način prikazuje moto letošnjega začetka pomladi – OSTANI DOMA. Pa tudi sicer je portal poln navodil o izvajanju dela.
Njihovo fotografijo smo tudi mi tokrat izbrali za fotografijo on prispevku.

In pristojno ministrstvo?

Tudi na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport ugotavljajo, da po prvem tednu pouka na domu delo poteka dobro. Učenci se v spletne učilnice množično prijavljajo in opravljajo svoje obveznosti, tako se jih v Arnesovih učilnicah “sreča” tudi preko 15.000.

Za konec

Omenjenih je le nekaj zavodov, če se sprehodimo po šolskih portalih in na spletišču Arnesa pa vidimo, da povsod zagnano delajo.

Seveda ob učiteljih in drugih strokovnih delavcih ne gre pozabiti vloge staršev. Vsem nam pa…

Ostanimo doma in ostanimo zdravi…

Objavil/-a: Drago Jovič