Priporočila za uporabo orodij pri izvajanju izobraževanja na daljavo

Po prvem tednu so se storitve, ki podpirajo izobraževanje na daljavo, v veliki meri stabilizirale, pojavilo pa se je tudi nekaj novih. Skladno s tem nekoliko posodabljamo usmeritve in priporočila za uporabo orodij pri izvajanju izobraževanja na daljavo. Z upoštevanjem navedenih priporočil lahko veliko pripomorete k razbremenitvi sistema in zmanjšanju težav.

Predlagamo smiselno uporabo naslednjih spletnih orodij:

Spletne učilnice
Spletne učilnice so osnovno okolje za izvajanje izobraževanja na daljavo. V njih izmenjujete gradiva, diskutirate, dajete naloge in preizkušate znanje učencev. Arnes je v svoje spletne učilnice med dejavnosti pred kratkim dodal tudi možnost uporabe videokonference.

Spletne strani šol
Spletno mesto šole lahko služi za komunikacijo z učenci ali tudi starši. Pri tem svetujemo, da video posnetkov ne nalagate neposredno na spletno stran šole, ampak tiste, ki so objavljeni na video portalih, vdelate (»embed«) na svojo spletno stran. Prosimo, pozovite starše, da v dopoldanskem času obiske spletnih strani zmanjšajo le na najnujnejše.

Izmenjava datotek
Za izmenjavo datotek večjih od 10 MB praviloma uporabljajte storitve za izmenjavo datotek (Arnes Filesender, Office 365 – OneDrive & Teams, eAsistent, Lopolis in druge storitve za prenos datotek). Pri uporabi drugih orodij poskrbite za varnost osebnih podatkov. Za deljenje datotek ali celotnih map in njihovo sinhronizacijo med napravami (funkcionalnost »dropbox«) Arnes priporoča tudi uporabo storitve CERNbox – nove odprte in brezplačne storitve omrežja GÉANT (združenje evropskih »Arnesov«), kjer podatki varno gostujejo v evropskem raziskovalnem središču CERN.

Video gradiva (predavanja) in videokonference
Če je možno, video posnemite in ga odložite na video portale (Arnes Video, Youtube …). Svetujemo, da uporabo videokonferenc in video prenosov za množično komuniciranje omejite na primere, ko je posebej pomembna neposredna dvosmerna komunikacija. Večina ponudnikov tudi svetuje, da pri tem izklopite kamere oz. jih vklopite le po potrebi, saj s tem zmanjšate obremenitev vaše povezave in strežnikov.

Arnes je v tem tednu vzpostavil nov, zmogljivejši videokonferenčni sistem, ki je na voljo samostojno in tudi v spletnih učilnicah. Sistem je elastičen in zmore tudi povečano število uporabnikov. Pri uporabi tujih ponudnikov bodite pozorni na pogoje pogodbene obdelave osebnih podatkov, ki mora biti urejena.

E-pošta
Za komunikacijo lahko uporabljate e-pošto praviloma brez priponk oz. največ  v velikosti do 1 MB.

Objavil/-a: Janko Harej

2 thoughts on “Priporočila za uporabo orodij pri izvajanju izobraževanja na daljavo

 1. Karmen Lemut
  19. 3. 2020 at 12:40

  Pozdravljeni,
  ker možnosti krajšanja URL na SIO.si ni več, me zanima katero povezavo priporočate?
  Lep pozdrav,
  Karmen

  1. Amela Sambolić Beganović
   19. 3. 2020 at 20:57

   Pozdravljeni,
   sama uporabljam Bit.ly, ker mi omogoča preimenovanje povezav in tudi sledenje.
   Uporabljam pa tudi https://www.shorturl.at/.
   Je pa veliko možnosti. Izbira je vaša :).