Nasveti za izmenjavo velikih datotek

Kadar si pri delu ali izobraževanju na daljavo želite izmenjevati datoteke – še posebej, če so te velike in namenjene več naslovnikom (npr. učencem v razredu) – priporočamo, da za to uporabljate storitve, pri katerih vsebino (velike datoteke) nekam naložite, potem pa naslovnikom tako ali drugače posredujete povezavo do teh vsebin. Uporabo elektronske pošte v takšne namene odsvetujemo, saj tako lahko po nepotrebnem obremenjujemo sistem, poleg tega pa je velikost datotek pri prenosu omejena.

Odvisno od namena in konteksta, pa tudi ciljne množice naslovnikov, lahko v ta namen uporabimo različne storitve: spletno učilnico, spletno stran šole ali storitev oblačne hrambe in izmenjave podatkov. Kadar gre za video posnetke, le-te objavite na ustreznem portalu (video.arnes.si) in jih v učilnice oz. spletne strani le ustrezno vdelajte.

Poleg video portala še zlasti za posredovanje zelo velikih datotek (do 100 GB) priporočamo uporabo storitve Filesender.
Pri izbiri orodij upoštevajte varovanje osebnih podatkov.

Za deljenje datotek ali celotnih map in njihovo sinhronizacijo med napravami (funkcionalnost »dropbox« oz. Arnes Mapa) Arnes priporoča tudi uporabo storitve CERNbox – nove odprte in brezplačne storitve omrežja GÉANT (združenje evropskih »Arnesov«), kjer podatki varno gostujejo v evropskem raziskovalnem središču CERN.