Gneča na gimnazijah, a tudi frizerski poklic priljubljen

Dijakinja. Foto Pixabay

Znani so prvi podatki o stanju prijav za vpis v srednjo šolo v šolskem letu 2020/2021. Presežek prijav je zlasti na gimnazijah ter na nekaterih strokovnih programih.

Kandidati za vpis v srednje šole so morali oddati prijavnico za vpis do 11. maja. 2020. Do 16. junija  imajo možnost, da svojo prijavo prenesejo na drugo šolo oziroma v drug izobraževalni program. 

Lani je bilo na voljo 23.644 prostih mest, na katera se je prijavilo 19.799 učencev, poročajo na dijaskisvet.si. Največ se jih je prijavilo na programe srednjega strokovnega izobraževanja – kar 8,337 ali 39 %, kar je več kot lansko leto. Presežek prijav je bil predvsem na gimnazijah (7,088  ali 30 % vseh prijavljenih, kar je več kot lansko leto) ter na določenih strokovnih programih.

Na spletni strani ministrstva za izobraževanje, znanost in šport je mogoče spremljati aktualno stanje prijav.

Iz trenutnega stanja je videti, da imajo, kot običajno, več kandidatov kot vpisnih mest gimnazijski programi (vendar ne vsi). Zanimivo pa je, denimo, da je zanimanje mladih za poklic večji od razpoložljivih mest za poklic frizerja in kozmetičnega tehnika, pa tudi računalnikarja in medijskega tehnika, medtem ko je število kandidatov za področje gostinstva in turizma bistveno manjše od števila razpisanih mest.

Učenci, ki si premislijo, lahko prenesejo prijavnico na drugo šolo najkasneje do 16. junija 2020 do 14. ure.

Rezultati vpisa prvega kroga bodo znani 26. junija za srednje šole  in 30. junija za dijaške domove. Drugi krog vpisa bo potekal do 9. julija 2020. 

Omejitve vpisa bo ministrstvo objavilo na spletni strani že 26. junija 2020.