Danes o vrnitvi vseh učencev

Kdaj se bodo vrnili v šolske učilnice tudi učenci od 4. do 8. razreda osnovne šole, naj bi bilo znano danes.

Ministrstvo za izobraževanje, Nacionalni institut za javno zdravje, ravnatelji ter drugi predstavniki stroke bodo danes dopoldne na sestanku odločili, kdaj, če sploh, se bodo lahko v šolske klopi vrnili tudi preostali šolarji, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Po današnjem sestanku bo predvidoma dokončno odločitev o vrnitvi ostalih otrok v šole sprejela in javnosti predstavila ministrica Simona Kustec.

Na včerajšnji tiskovni konferenci vladnega urada za informiranje je direktor Zavoda RS za šolstvo dr. Vinko Logaj na novinarsko vprašanje o tem, kdaj naj bi se vsi učenci vrnili v šolske klopi, odgovoril, da na zavodu pričakujejo, da bo odločitev o vrnitvi vseh učencev v šole padla »danes, jutri ali pojutrišnjem«.

Novinarska konferenca o aktualnem stanju v zvezi s koronavirusom (25.5.2020)

Novinarska konferenca vlade o aktualnem stanju v zvezi z epidemijo bolezni covid-19, na kateri so sodelovali direktor Zavoda RS za šolstvo Vinko Logaj, predstojnik Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Mario Fafangel in vladni govorec Jelko Kacin.#STAvživo Prenos vŽIVO.si RTVSLO.si Vlada Republike Slovenije

Objavil/a Slovenska tiskovna agencija STA dne Ponedeljek, 25. maj 2020

Včeraj so se v šole vrnili devetošolci, med učenci od 4. do 8. razreda pa so se v šole vrnili le tisti z učnimi težavami oziroma negativnimi ocenami.

Na ministrstvu za izobraževanje so zbrali podatke o prisotnosti v prvem tednu po odprtju šol. K pouku se je vrnilo 61.517 učencev, kar je 94,7 odstotka vseh učencev prve triade. Od teh je bilo 57,8 odstotka vključenih tudi v podaljšano bivanje.

V vrtce pa se je po besedah dr. Logaja vrnilo 56 odstotkov prijavljenih otrok, kar pomeni, da jih je 38.000 ostalo v varstvu doma.

V šole se je skupno zaenkrat vrnilo 110.000 vrtčevskih otrok, šolarjev in dijakov, 150.000 jih je še doma, je povedal.

Logaj: Šole so se dobro pripravile

V zvezi z dosedanjimi izkušnjami z vračanjem učencev v šolo je ocenil, da se je večina šol dobro pripravila. Se pa glede priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) pojavljajo nekateri problemi pri izvedbi razširjenega programa, predvsem glede kadrov in prihajanja učencev. Delo v skupinah, ki bi bile manjše od trenutno obstoječih oddelkov, je nemogoče, ker kadra in prostora ni dovolj, je poudaril dr. Logaj.