Dokumentarne in izobraževalne vsebine na TVS v juniju


Med 1. in 7. junijem boste na Televiziji Slovenija med drugim lahko spremljali britansko dokumentarno serijo Veliki slikarji na malem zaslonu, o življenju in umetnostni dediščini največjih likovnih umetnikov (Leonardo, Manet, Munch, Vermeer, Matisse, Rembrandt, Van Gogh, The Impressionists, Goya, Renoir, Bosch, Monet, Michelangelo). Avtorji so se lotili projekta, za katerega so kar petnajst let zbirali informacije. Vedno so bili prisotni na otvoritvah razstav in gledalec dobi občutek, da je del občinstva, del vodenega ogleda po muzejih oz. galerijah. Poleg tega so opravili številne intervjuje in raziskali življenja umetnikov ter jih spretno vpletli v epizode.

V kanadski dokumentarni oddaji Internet vsega boste več izvedeli o svetovnem spletu, ki se je prikradel na skoraj vsa področja našega življenja. Internet ni več omejen le na uporabo računalnika in telefona, zdaj je tudi v smetnjakih, hladilnikih in infrastrukturi naših mest. S povezovanjem fizičnega sveta v “internet vsega” se na splet selijo tudi podatki o vodenju gospodinjstev, podatki o našem zdravju in gibanju po mestu. Se nam obeta čas bolj učinkovitega načrtovanja vsakdana ali čas nadzorne nočne more?

V britanski dokumentarni oddaji Razkriti Julij Cezar bo voditeljica, profesorica Mary Beard predstavila življenje in zapuščino znamenitega generala, politika, diktatorja. Minili sta dve tisočletji, a zapuščina Julija Cezarja je še zelo živa. Vladarski poimenovanji car in kajzer, medicinski poseg carski rez, julijanski koledar, mesec julij in znameniti »Prišel, videl, zmagal«, prestop Rubikona, ob zahrbtnem dejanju pa »Et tu …«.

Tridelna britansko – ameriška dokumentarna oddaja Skrivnosti človeškega telesa pa z vrhunsko grafiko pokuka človeku pod kožo in prikaže presenetljive biološke procese, ki nam omogočajo rast, preživetje in učenje. V prvem delu serije Skrivnosti človeškega telesa bomo izvedeli, kako je rast povezana z obnavljanjem telesa in zakaj je naše otroštvo daljše kot pri drugih živalih.

To je le nekaj kratkih opisov dokumentarnih oddaj, ki se bodo predvajale na Tv Slovenija v prihodnjem tednu.